Verden

Russland på gli

SYRIA: Russland har hittil vært sterkt imot å true Syria med bruk av militære midler. Men nå ser russerne ut til å kunne støtte en FN-resolusjon som nevner denne muligheten.

– Kapittel sju kan bli nevnt kun som et element som kan tas i bruk hvis en avtale om kjemiske våpen blir brutt, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov.

Kapittel sju i FN-pakten åpner for at verdenssamfunnet i spesielle tilfeller kan bruke militærmakt eller harde sanksjoner mot et medlemsland.

Samtidig innrømmer Riabkov at den russisk-amerikanske avtalen om Syrias kjemiske våpen muligens bare har ført til en utsettelse av et amerikansk angrep mot Syria.

– Dessverre er det viktig å merke seg at kontakten med amerikanerne ikke går så lett, de går ikke helt i den retningen de burde, sa Riabkov da han tirsdag talte til nasjonalforsamlingen i Moskva. Likevel har han håp om at de greier å bli enige om en felles FN-resolusjon i løpet av uken.

– Men det fins ingen garanti, tilføyer han.

Diplomatiet sliter

Etter at Russland og USA ble enige om at Syrias kjemiske våpen skal under internasjonal kontroll og ødelegges, har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle fram en felles FN-resolusjon som skal sikre at avtalen blir fulgt opp.

USA, Frankrike og Storbritannia ønsker en resolusjon som henviser til kapittel sju, mens russerne har tatt klar avstand fra det. Riabkov har tidligere forsikret regimet i Damaskus om at det ikke er aktuelt for Russland å støtte en FN-resolusjon som åpner for bruk av militærmakt.

Eksperter på vei

Samtidig er FNs våpeninspektører igjen på vei til Syria. Ifølge Riabkov vil de ankomme Damaskus onsdag.

Våpeninspektørene var i Syria i august for å undersøke anklager om bruk av kjemiske våpen. De befant seg i Damaskus 21. august, da flere hundre mennesker skal ha blitt drept i det som inspektørene senere har fastslått var et kjemisk angrep.

De har imidlertid ikke konkludert om hvem som skjøt rakettene som var fylt med dødbringende nervegass.

Fornøyd

Russland har siden bedt om flere undersøkelser av rakettene som ble brukt, og Riabkov sier han er fornøyd med at inspektørene nå reiser tilbake.

Våpeninspektørene har også varslet at de vil undersøke andre anklager om bruk av kjemiske våpen, anklager som er rettet både mot opprørerne og regjeringsstyrkene.

Mens vestlige land er overbevist om at Assad-regimet sto bak angrepet 21. august, fastholder russerne at det mest trolig var en provokasjon i regi av opprørerne. Angrepene var rettet mot en rekke opprørskontrollerte områder ved Damaskus.

Mer fra Dagsavisen