USAs president Donald Trump kaller Russland-etterforskningen «en heksejakt».

Russland-granskingen vokser dag for dag

Tidligere CIA-sjef og Trump-kritiker John Brennan skal vitne i Russland-saken. Presidenten selv kaller utnevnelsen av en spesialetterforsker for en heksejakt.

 

 

Tidligere CIA-direktør John Brennan skal tirsdag møte i etterretningskomiteen i Representantenes hus for å svare på spørsmål om Russland-granskingen.

Før Brennan ble byttet ut i januar, rettet han kraftig kritikk mot påtroppende president Donald Trump. Blant annet mente Brennan at Trump ikke riktig forstår hvilken trussel Russland utgjør for USA. CIA-sjefen uttalte dessuten at Trumps «preik og tvitring» ikke er i nasjonens interesse.

Fire granskinger

Representantenes hus i Kongressen gransker i likhet med FBI og etterretningskomiteen i Senatet påstått kontakt mellom Russland og Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget.

Onsdag besluttet visejustisminister Rod Rosenstein dessuten å utnevne tidligere FBI-sjef Robert Mueller til å etterforske den antatte russiske innblandingen i presidentvalget, inkludert eventuelle koblinger mellom Trumps valgkamp og Russland.

– Heksejakt

Det hvite hus ble ikke informert før etter at utnevnelsen var signert, ifølge nyhetsbyråets APs kilder. Men Trumps reaksjon var tilsynelatende positiv.

– En grundig etterforskning vil bekrefte det vi allerede vet, at det ikke var samarbeid mellom min valgkamp og noen utenlandsk person eller gruppe. Jeg ser fram til at denne saken raskt får en konklusjon, uttalte Trump.

Torsdag var tonen en annen.

– Den største heksejakten mot en politiker i USAs historie, tvitret Trump.

Brede fullmakter

Både demokratiske og republikanske politikere har reagert positivt på utnevnelsen av Mueller, som blant annet har fullmakt til å etterforske alle «koblinger og/eller koordinering mellom russiske myndigheter og personer tilknyttet valgkampen til president Donald Trump».

Som spesialetterforsker vil Mueller formelt sett svare til visejustisminister Rosenstein – og sådan til Trump. Men Trump kan ikke avskjedige Mueller.

Spesialetterforskeren har stor grad av uavhengighet, og kan selv velge om han vil informere justisdepartementet om etterforskningen, skriver The New York Times. Mueller har også fullmakt til å ta ut tiltale.

Comey

Mandatet innebærer videre at han kan etterforske «enhver sak som har oppstått eller som oppstår direkte fra etterforskningen». Det betyr ifølge nyhetsbyrået AP at Mueller kan etterforske Trumps sparking av FBI-sjef James Comey.

Trump ga Comey sparken tirsdag 9. mai, og presidenten uttalte i etterkant at han tenkte på «denne Russland-saken» da han tok avgjørelsen.

Tirsdag siterte The New York Times et notat fra Comey der det kommer fram at Trump i februar ba Comey om å avslutte etterforskningen av den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael T. Flynns forbindelser til Russland.

Reuters meldte torsdag at Flynn og andre Trump-medarbeidere ved minst 18 anledninger i løpet av valgkampens siste sju måneder hadde kontakt med russiske forbindelser.

Flynn

Etterretningskomiteen i Senatet har bedt Flynn gi fra seg private dokumenter i saken, men så langt har ikke Flynn svart.

Komiteen ba torsdag FBI og justisdepartementet utlevere dokumenter i forbindelse med samtaler mellom Comey og Trump.

Anmodningen er del av den pågående granskingen der komiteen prøver å finne ut hva som ble sagt i samtaler mellom Trump og Comey angående angivelig russisk innblanding i valget.

Før Trump sparket Comey ba han, ifølge et notat, FBI-sjefen om å avslutte etterforskningen av Flynns Russland-forbindelser.

(NTB)