Aleksandr Zakhartsjenko, statsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, under en pressekonferanse i byen Donetsk tidligere denne måneden. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

- Russiske soldater i kamp i Ukraina

OPPRØR: En opprørsleder bekrefter nå at russiske soldater kjemper sammen med opprørerne i Ukraina.

Opprørere og russiske soldater rykker fram i Øst-Ukraina, ifølge regjeringen i Kiev. 

Myndighetene i Russland benekter fortsatt at de har sendt soldater inn i nabolandet. Men opplysningene bekreftes nå av de andre viktigste partene som er involvert i konflikten.

Soldater på ferie

Ifølge den prorussiske opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko har over 3.000 russiske borgere kjempet på hans side i konflikten. Mange av disse skal være soldater som har ferie eller permisjon fra sine stillinger i det russiske forsvaret.

– De vil heller ta ferien sin sammen med oss – brødre som kjemper for deres frihet – enn å ligge på stranda, sier Zakhartsjenko i et intervju som er lagt ut på nettsiden til TV-stasjonen Russland-24.

Zakhartsjenko er statsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk øst i Ukraina. Tidligere denne måneden hevdet han at opprørerne var i ferd med å ta imot 30 stridsvogner, over hundre andre pansrede kjøretøyer og 1.200 soldater som var trent i Russland.

– Stadig flere soldater

Også USAs ambassadør i Ukraina mener det stemmer at russiske soldater deltar i kamphandlinger i Øst-Ukraina.

– Stridsvogner, pansrede kjøretøyer, artilleri og raketter levert av Russland har ikke vært nok til å nedkjempe Ukrainas væpnede styrker. Så nå intervenerer et økende antall russiske soldater direkte i kampene på ukrainsk jord, skrev ambassadør Geoffrey Pyatt på Twitter torsdag.

Ukrainas president Petro Porosjenko sier i en uttalelse at russiske soldater er blitt brakt inn i landet hans. For å kunne håndtere krisen har han valgt å avlyse et besøk i Tyrkia.

Tirsdag møtte Porosjenko sin russiske kollega Vladimir Putin til toppmøte i Hviterusslands hovedstad Minsk. Den ukrainske presidenten beskrev samtalene som svært vanskelige, og Putin insisterte på at Ukraina selv må finne en løsning på konflikten i landet.

Rykker fram

Opprørere og russiske soldater har satt i gang en motoffensiv og erobret flere områder sørøst i Ukraina, ifølge det ukrainske sikkerhets- og forsvarsrådet.

Regjeringssoldatene har trukket seg ut av byen Novoazovsk for å redde livene sine, opplyser rådet. Styrkene er nå flyttet til havnebyen Mariopol for å styrke forsvaret der.

Opprørerne i Novoazovsk støttes av russiske soldater og har utstyr som ble fraktet over grensen fra Russland for et par dager siden, ifølge en soldat i en militsgruppe som kjemper sammen med regjeringshæren.

Samtidig opplyser en kilde i regjeringshæren at opprørerne også har erobret den strategisk viktige høyden Savur-Mohyla utenfor byen Donetsk lenger nord.

Så langt har over 2.000 mennesker blitt drept i krigen i Øst-Ukraina, og myndighetene i opprørskontrollerte Donetsk melder at elleve sivile i byen er drept i bombeangrep det siste døgnet.

 

11 sivile drept

Angrep mot den opprørskontrollerte byen Donetsk i Ukraina har kostet elleve sivile livet det siste døgnet, ifølge lokale myndigheter.

I tillegg skal 22 mennesker ha blitt såret i angrepene, hvor det er blitt brukt bombekastere. Det opplyser myndighetene i byen, som er «hovedstad» i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk.