Verden

Røde Kors: – Nobelkomiteen sender et sterkt signal

Røde Kors hyller fredsprisvinnerne og mener tildelingen sender et viktig signal om at seksualisert vold er krigsforbrytelser. Les flere reaksjoner på, tildelingen av fredsprisen.

– Dette er en viktig humanitær fredspris. Nobelkomiteen sender et sterkt signal om at seksualisert vold er krigsforbrytelser og hvor viktig beskyttelse av enkeltmennesker er, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad får årets fredspris for sine bidrag til å rette oppmerksomheten mot og bekjempelse av krigsforbrytelser.

– Vi gratulerer de to prisvinnerne for stort personlig mot. Dessverre er seksuell vold i krig og konflikt svært utbredt. Ikke bare i Kongo eller i Irak, men over hele verden, sier Apeland.

Les også: Nobels fredspris går til Denis Mukwege og Nadia Muward

– En lenge etterlengtet pris

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, som selv tidligere har nominert Denis Mukwege, kaller tildelingen en lenge etterlengtet pris.

– Dette er en lenge etterlengtet pris. Endelig setter Nobelkomiteen fokus på seksualisert vold, først og fremst mot kvinner og barn i krig, sier Egeland.

Generalsekretæren nominerte Muwkege til fredsprisen i 2008, etter flere besøk på Panzi-hospitalet, som den kongolesiske legen opprettet i Øst-Kongo.

– Det er gledelig at han nå deler prisen med Nadia Murad, en modig kvinne som har overlevd seksualisert vold, og tatt opp kampen for at andre kvinner ikke skal måtte gjennomgå det samme, sier Egeland, som mener prisen kan gi et løft til arbeidet for ofrene for seksualisert vold.

– Enestående innsats

Fredsprisen til Nadia Murad og Denis Mukwege gir ekstra styrke til kampen mot seksualisert vold i konflikter, mener Norsk Folkehjelp.

– Tildelingen av Nobels fredspris til Nadia Murad og Denis Mukwege er en viktig anerkjennelse av deres enestående innsats for å bekjempe seksuell vold i konflikter og hjelpe ofre for seksuell vold og folkemord, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

Det at de to deler prisen, gir ifølge henne «en ekstra styrke til kampen».

Les om Marie (60) i Kongo: Ble voldtatt av fire menn (Dagsavisen+)

– Menneskerettigheter og ytringsfrihet

FN-sambandets generalsekretær Anne Cathrine da Silva berømmer Nobelkomiteen for å sette søkelys på menneskerettigheter og ytringsfrihet med årets fredspris.

– Det er viktig at menneskerettigheter og ytringsfrihet nå settes på dagsorden, sier da Silva til NTB.

Hun kaller årets fredspris en «anerkjennelse av sammenhengen mellom fred og menneskerettigheter».

Mukwege har lenge vært blant favorittene til å få prisen, påpeker da Silva.

– Han har gjort et uvurderlig arbeid for Kongos kvinner, og innsatsen går rett inn i kjernen av FNs bærekraftmål om at ingen skal utelates, sier hun.

– Viktig pris på riktig tidspunkt

Fredsprisen til Nadia Murad og Denis Mukwege er en synliggjøring av hvor viktig det er å få bukt med seksualisert vold, mener hjelpeorganisasjonen Caritas.

At prisen går til den kongolesiske legen Denis Mukwege kan øke oppmerksomheten om en av Afrikas glemte kriser i Kongo, sier generalsekretær Knut Andreas Lid i Caritas Norge, som er en hjelpeorganisasjon med utspring fra den katolske kirken i Norge.

Organisasjonen har støttet prosjekter øst i Kongo, der Mukwege jobber.

– Prisen er en anerkjennelse av arbeidet for fred i Kongo, som ikke kan komme uten at man også får bukt med den utstrakte bruken av seksualisert vold som utøves av både væpnede grupper og kongolesiske militære styrker. I Kongo brukes voldtekt som et effektivt og strategisk våpen for å destabilisere lokalsamfunn, sier Lid.

Prisen er med på å understreke betydningen av kvinners rolle i fredsbygging, men også hvilke horrible forhold mange kvinner lever under i stridsområder, framholder generalsekretæren.

Les også: Fredsprisvinneren: – Det føres en krig på kvinners kropp

– Seksualisert vold er en del av krigsstrategien

Årets fredspris retter søkelyset mot «et kjempeviktig tema» – seksualisert vold som en del av krigførende parters krigsstrategi, mener Amnesty Norge.

– Seksuell vold i krig og konflikt rammer mange tusen kvinner og menn hvert år. I de aller fleste tilfeller er ikke dette tilfeldig vold, men en bevisst og kynisk del av krigsstrategien, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

– Prisen setter søkelys på et kjempeviktig tema som får altfor lite oppmerksomhet, seksuelle overgrep i krig og konflikt, og retten til de overlevende for behandling og rehabilitering, sier Egenæs.

Les også: Lysbakken: – Fantastisk viktig fredspris

– Pris som anerkjenner at voldtekt er et stort problem

Kirkens Nødhjelp sender gratulasjoner til fredsprisvenner Denis Mukwege, som organisasjonen har hatt som samarbeidspartner gjennom 24 år.

Mukwege deler prisen med irakiske Nadia Murad. De hedres for kampen mot seksualisert vold i krig.

– Dette er en pris som anerkjenner at voldtekt er et stort problem i krig og konflikt, og et enormt samfunnsproblem i Øst-Kongo og verden for øvrig. Denne prisen bør intensivere arbeidet mot kjønnsbasert vold, og med å stille overgripere til ansvar, sier konstituert generalsekretær Lisa Sivertsen i Kirkens Nødhjelp.

Organisasjonen har samarbeidet med Mukwege og støttet hans arbeid siden 1994, da han ledet et arbeid med et mobilt sykehus som behandlet kvinner med skader i underlivet etter krigsvoldtekter. Med hjelp fra blant annet Norge fikk han bygget Panzi Hospital, og i 1999 stiftet han Panzi Fundation.

– Mukwege er ikke bare en lege som gjør et avgjørende arbeid for kvinner i regionen. Han er også en politisk aktivist som kjemper for kvinners rettigheter i samfunnet og for beskyttelse av kvinner i krig og konflikt, sier Sivertsen.

– En viktig og veldig gledelig pris

PRIO-direktør Henrik Urdal gleder seg over at Denis Mukwege og Nadia Murad er tildelt årets fredspris og kaller det en meget velfortjent pris.

– Dette var en av våre absolutte favoritter og det er både en viktig og en veldig gledelig pris, sier en strålende fornøyd Urdal til NTB.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad var blant favorittene til årets fredspris og direktøren for Institutt for fredsforskning (PRIO) hadde selv de to prisvinnerne på andreplass på sin spådomsliste i forkant. Urdal er derfor ikke overrasket over at Nobelkomiteen i år har valgt å dele ut prisen til Mukwege og Murad.

– Det er mange som tippet dette og det er en pris som har vært omtalt i mange år, og et tema som har vært på FNs og verdenssamfunnets agenda i årevis, sier han.

Urdal mener prisen viser til en rekke aspekter, blant annet knyttet til anerkjennelsen av ofrene for seksualisert vold i konflikter, samt minioriterer som utsettes for forfølgelse og folkemord i Midtøsten.

Stoltenberg takker fredsprisvinnerne

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO takker årets fredsprisvinnere for deres arbeid mot seksualisert vold i krig.

– Gratulerer til Denis Mukwege og Nadia Murad for Nobels fredspris. Takk for deres utrettelige anstrengelser for å sette et skarpt søkelys på og for å få en slutt på de mørkeste av forbrytelser – seksuell vold som våpen i krig, skriver Stoltenberg på Twitter.

– De har min dypeste respekt

EUs president Donald Tusk gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med Nobels fredspris.

«De har min dypeste respekt for motet, medfølelsen og menneskeligheten de viser i sin daglige kamp», skriver Tusk på Twitter om de to fredsprisvinnerne.

Også EU-kommisjonen gratulerer de to fredsprisvinnerne og berømmer dem i en uttalelse for deres «virkelig noble innsats».

EU ble tildelt Nobels fredspris i 2012. (NTB)

Mer fra Dagsavisen