Annonse
Ekteparet Mikel Zuloaga og Begona Huarte brukte campingvogn for å transportere åtte asylsøkere fra Hellas og til Italia.

Risikerer fengsel for å hjelpe

En bølge av europeere tar loven i egne hender i protest mot flyktningpolitikken.

Annonse
Verden

 

Den tidligere Afghanistan-soldaten, britiske Rob Lawrie (51), arbeidet frivillig i flyktningleiren i Calais i Frankrike. Leiren ble kalt «jungelen», og ble stengt på grunn av elendige sanitærforhold. Da en afghansk far tryglet Lawrie om å ta datteren Bahar (4) med til slektninger i Leeds i Storbritannia, ga briten etter. Grensepolitiet fant jenta i et rom i Lawries van. «Jeg kunne ikke la den lille jenta leve under disse forholdene», sa Lawrie under rettssaken, og ble frifunnet i en fransk domstol.

– Om jeg ville brakt et barn i sikkerhet hvis jeg kunne kommet unna med det? Ja, jeg ville gjort det, sier han til The Guardian.

Les også: Dømt for å hjelpe folk på flukt

Høy pris

Briten ønsker å fortsette hjelpearbeidet i overfylte flyktningleirer i Hellas og Tyrkia, og har samlet inn store summer til humanitært arbeid. En Hollywood-produsent skriver på et filmmanus om ham. Men innsatsen har kostet privat: ekteskapet har gått i stykker, og Lawrie sto i fare for å bli kastet ut av sitt eget hus i Yorkshire. Han har i dag kontakt med Bahar (4), som han forsøkte å ta inn i Storbritannia, og som i dag skal være i trygghet i Frankrike.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Advarte nordmenn

I 2015 ble fire nordmenn stanset på Svinesund for å transportere to syriske flyktninger over grensen. En norsk kvinne (26) sa at hun trodde hun ikke gjorde noe ulovlig så lenge hun ikke fikk betalt. Politiet i Østfold advarte da om at folk som hjalp flyktninger over grensen ville bli etterforsket for menneskesmugling.

Samme år seilte den danske politikeren Annika Holm Nielsen (24) en syrisk flyktning i båt fra København til Sverige, men ble frifunnet i tingretten på grunn av «manglende bevis».

Den svenske journalisten Fredrik Önnevall ble tiltalt for menneskesmugling, men idømt 75 timers samfunnstjeneste i januar i år for å hjelpe en syrisk gutt (15) til Sverige.

Brukte campingvogn

I fjor ble det spanske ekteparet Mikel Zuloaga (61), forfatter, og Begona Huarte (59), lærer, stanset av politiet for å ha transportert åtte asylsøkere i sin egen campingvogn på ferjen fra greske Igoumenitsa til Italia. Ekteparet sier de er klar over at gjorde noe ulovlig, men at de bare forsøkte å hjelpe.

Ekteparet erklærer seg uskyldig i menneskesmugling. «Vi kommer tilbake for å gjøre det samme igjen», sier Zuluaga i retten, ifølge USA Today.

 

Annonse