Verden

Rekordmange demonstrerte før historisk klimatoppmøte

KLIMADEMO: I over 2.000 byer verden over marsjerte hundretusenvis for klimaet søndag. Samtidig er et grønt håp tent i forkant av klimatoppmøtet i New York.

– I dag marsjerer jeg for mine barn, for at de kan leve i en verden der de ikke trenger å være redde for at den neste stormen skal ødelegge nabolaget deres, sier Bill Aristovolus fra Bronx utenfor New York.

Sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon, New Yorks ordfører Bill de Blasio, skuespiller Leonardo DiCaprio og over 100.000 andre tok han søndag turen til Manhattan for å delta i Folkets klimamarsj i forkant av FNs klimatoppmøte tirsdag.

Ifølge arrangørene er marsjen den største klimaprotesten i historien. I London marsjerte minst 40.000 gjennom byens gater, og i storbyene New Delhi, London, Berlin og Roma ble det søndag arrangert folkemarsjer, som alle hadde det samme budskapet til politikerne: Gjør noe – nå.

Oppmøtet i Oslo og Stockholm var derimot skrinnere. I Stockholm demonstrerte om lag 200 personer, ifølge svensk politi, mens antallet var minst det dobbelte foran Stortinget i Oslo.

Toppmøte

Over 120 stats- og regjeringssjefer skal delta på klimatoppmøtet i New York. For første gang siden København i 2009 skal storparten av verdens politiske toppledere diskutere kampen mot klimaendringene.

Kampen foregår fortsatt i motbakke, og målet i New York er bare å ta noen få skritt videre. Kinas president Xi Jinping og den indiske statsministeren Narendra Modi har allerede meldt avbud.

Likevel peker eksperter på utviklingstrekk som har framkalt en viss optimisme fram mot møtet.

– Mange land er villige til å gjøre mer nasjonalt enn de er villige til å forplikte seg til i internasjonale avtaler, sier Steffen Kallbekken ved CICERO senter for klimaforskning til NTB.

Pris på karbon

Selv om verden så langt ikke er blitt enig om en effektiv klimaavtale, har mange land, regioner og private selskaper satt i verk tiltak på egen hånd.

I New York er det ventet at en rekke land og selskaper vil presentere egne, frivillige avgifter eller priser på utslipp av klimagasser. Verdensbanken har oppfordret politikere og næringslivsledere til å skrive under på et opprop om denne typen tiltak.

Minst 150 store selskaper har allerede innført interne priser på klimautslipp, ifølge en undersøkelse gjort av organisasjonen CDP.

En viktig årsak er trolig at de forbereder seg på lovfestede klimaavgifter som de antar vil bli innført. Noen selskaper driver dessuten lobbyvirksomhet for å få myndighetene til å innføre klimaavgifter.

EU og flere amerikanske delstater har innført regionale systemer for handel med kvoter for klimautslipp, uten at det foreligger noe internasjonalt krav om dette. Og Kina har satt i gang omfattende forsøk med lignende ordninger.

Prisene stuper

At prisen på sol- og vindkraft har stupt de siste årene, har også gjort det lettere å legge om økonomien i miljøvennlig retning.

– Prisene har sunket mye raskere enn omtrent noen hadde forutsett. Særlig prisen på solceller har falt dramatisk de siste to-tre årene, sier Kallbekken.

Selv om FNs generalsekretær Ban Ki-moon er vert for New York-møtet, er ikke samtalene formelt sett en del av FN-forhandlingene fram mot en ny klimaavtale. Målet er at en forpliktende avtale skal komme i havn i Paris neste år.

– Den politiske utviklingen går i riktig retning på noen områder. Men hvert år som går uten at vi kutter utslippene, leder oss bort fra målet om å unngå mer enn 2 graders global oppvarming, sier Kallbekken. (NTB)

Mer fra Dagsavisen