Rekordhøy deltakelse gir demokratene håp om å vinne tilbake Kongressen

USA biter negler mens valglokalene stenger i det som omtales som folkeavstemningen mot Trump. Chude Presei (35) stemte for første gang - mot presidenten.

WASHINGTON D.C. / VIRGINIA (Dagsavisen.no) Mye tyder på rekordoppslutning om tirsdagens mellomvalg. På forhånd hadde rekordmange 36 millioner amerikanere forhåndsstemt, hele ni millioner flere enn i 2014 - som riktignok var et dårlig år, selv i amerikansk demokratisk forstand. Den gang stemte bare 36 prosent av velgerne. 

Det var nervøs stemning på Women's National Democratic Club i Washington DC, mens resultatene fra hele landet kom inn. Det er verken noen blå tsunami eller stor demokratisk bølge, men flere demokratiske seire ga håp om flertall i Representantenes Hus. Senatet så det verre ut med klokken 22 amerikansk tid. 

Det ble meldt om køer over hele landet valgdagen. 

Chude Presei (35) fra Nepal var en av dem som nevnte Donald Trumps retorikk som hovedmotivasjon til å stemme. Han brukte stemmeretten i Arlington, Virginia, like utenfor Washington DC. 

- Jeg reagerer på måten Trump snakker om innvandrere på. Familien min og jeg har opplevd diskriminering her, vi trodde USA var mer tolerant, sier Presei, som stemte for første gang som amerikansk statsborger. 

Han håper stemmen får noe å si. 

- Jeg håper presidenten forstår at det ikke er riktig å bruke så stygge ord om innvandrere. Jeg håper min stemme vil bidra til at han endrer språkbruk og holdning til innvandrere når han skjønner at så mange er uenige med ham, sier Presei til Dagsavisen. 

51 år gamle Chad Flemming stemte også i Virginia i dag, og sier det var veldig emosjonelt å avgi stemme: Det står så mye på spill, sier Flemming. 

- Jeg håper så inderlig vi kan endre retningen dette landet har tatt. Vi må stanse Trump, sier Flemming. 

Må vente på resultatet

I to delstater stengte valglokalene allerede klokken 18 amerikansk tid, altså midnatt norsk tid: Indiana og Kentucky. På grunn av kluss med valgmaskinene holder noen lokaler oppe lenger enn planlagt i Indiana, ifølge NBCNews. Klokken 19 stenger flere stemmelokaler på østkysten, mens Alaska stenger sist midnatt amerikansk tid. Vi får neppe noen klare svar på om demokratene har vunnet tlibake flertallet i Representantes hus før litt etter klokken 5 norsk tid. 

Dette er tre mulige utfall: 

1. Demokratene vinner tilbake flertallet i Representantenes hus. For at dette skal skje, må partiet vinne tilbake minst 23 seter. Demokratisk flertall i underhuset vil sette kjepper i hjulene for president Trumps politikk, ved å stanse alle lovforslag. Med et flertall i Huset, kan demokratene også sette i gang etterforskninger, noe de trolig vil gjøre.  Demokratene har lovt å gjøre alt de kan for å motarbeide presidenten, og vi vil trolig se stillstand, eller såkalt gridlock, i amerikansk politikk, for eksempel når det kommer til budsjettet. Vi kan også se en økning i såkalte presidentordre eller utøvende ordre, der presidenten ikke går via Kongressen og ordren derfor ikke forankres i lov. Dette benyttet Obama seg også ofte av i møte med republikansk motstand i Kongressen. Svakheten er at de lett kan reverseres av en ny president. Fordi republikanerne fortsatt har flertall i Senatet, beholder Trump makten til å utnevne høyesterettsdommere. 


2. Republikaneren beholder flertallet i begge kamre og har fortsatt kontroll i Kongressen. Dette vil være et enormt tap for demokratene, og vise at de selv ikke nå kan mobilisere nok velgere mot Donald Trump. Republikanerne vil kunne gjennomføre sin politikk relativt enkelt, uten særlig motstand av et mindretall av demokrater i Kongressen. Fordi det tradisjonelt er opposisjonen som vinner i mellomvalg, vil dette være en kjempetriumf for presidenten,  som vil befeste sin posisjon i det republikanske partiet. Det vil også vise at hans kontroversielle måte å kommunisere og styre på fungerer for velgerne. Et slikt resultat vil øke sjansene for at Trump stiller igjen - og vinner i 2020. 

3. Blå bølge: Demokratene vinner tilbake flertallet i begge kamre. Lite trolig ifølge meningsmålingene, men alt er mulig. Med demokratisk flertall i Kongressen blir det svært vanskelig for Trump å få igjennom sin politikk. Også med dette utfallet vil vi se økt stillstand og flere presidentordre. Presidenten kan kanskje finne noen saker om infrastruktur å enes med demokratene om. Vinner demokratene begge kamre, inkludert et svært vanskelig senatesvalg, har de også overveldende vunnet «folkeavstemningen» om Trump, som blir sittende igjen som taperen. Det er en posisjon han ikke liker. Det vil også vise at demokratene kan mobilisere, og gi økt håp til at de kan vinne tilbake Det hvite hus i 2020. Det kan gi uro i det republikanske partiet, og tvilen om Trump som leder for partiet kan komme til syne igjen. Kanskje kan det også gjøre at han møter utfordrere i eget parti i 2020.