Verden

Raser mot dødslegen

Raseriet øker etter steriliseringsskandalen i India. - Saken viser hvordan kvinneliv ikke verdsettes i India, sier Gro Lindstad i Fokus.

Til nå er 15 kvinner i delstaten Chhattisgarh døde etter å ha gjennomgått sterilisering. Fortsatt er over 90 kvinner på sykehus, mange i en kritisk tilstand, etter det som nå bygger seg opp som en stor skandale i India. I går demonstrerte folk flere steder i India, og demonstrantene krever en reform av landets familieplanleggingspolitikk.

 

På verdenstoppen

Legen som utførte inngrepene lørdag brukte om lag fem minutter på hver kvinne. I løpet av fem timer opererte legen 83 kvinner i Bilaspur-distriktet - mens myndighetenes retningslinjer tilsier at en lege kun skal utføre 35 operasjoner på en dag.

Legen ble arrestert onsdag kveld.

- Det var ikke min skyld. Administrasjonen presser meg til å nå målene, sier legen til indisk TV.

Han sier inngrepene gikk bra, men mener medisinene som ble gitt til kvinnene er årsaken. Han utførte steriliseringer ved to steriliseringssentra. Obduksjonsrapportene er ikke klare, men én av teoriene er at legen ikke brukte sterilt utstyr under inngrepet.

Legen har tidligere i år fått en pris av regjeringen for å ha utført rekorden på 50.000 operasjoner i løpet av karrieren, skriver den indiske avisen The Times of India.

India ligger på topp i verden over sterilisering av kvinner, hele 37 prosent av steriliseringene av kvinner i verden foregår i India. Det er en del av landets familiepolitikk, og mange av dem som gjør det er fattige kvinner.

Lokale myndigheter organiserer massesteriliseringer hvor kvinner på landsbygda gjennomgår inngrepet, vanligvis ikke med store komplikasjoner.

Kvinnene som deltok i massesteriliseringen i Pendari, mottok 1.400 rupier - 155 norske kroner - for å gjennomgå inngrepet.

 

Verdsettes ikke

- Saken viser hvordan kvinneliv ikke verdsettes i India, sier Gro Lindstad, daglig leder i Fokus (Forum for kvinner og utvikling).

Hun peker både på behandlingen av kvinner som steriliseres og på konsekvensene av steriliseringen. Lindstad mener myndighetenes steriliseringspolitikk bygger opp under et av Indias store problem: at jenter velges bort.

- Vi vet at de kvinnene som går med på sterilisering mot en liten slant med penger, stort sett har fått en gutt allerede og vil unngå å få jente. Verdien på jenter er marginal. Dette synet på jenter og kvinners verdi følger jentenes livsløp fra fødsel til død, sier Lindstad.

Svært mange jentefostre aborteres i India, og med steriliseringen fødes enda færre jenter.

Selve gjennomføringen av steriliseringen er også ofte under enhver kritikk, mener Lindstad.

- Når operasjonene er blitt gjennomført så kjapt som på fem minutter, sier det noe om legens verdsetting av kvinners liv. Men dette handler om langt mer enn denne legen: jeg tipper at det aldri ville vært gjort så kjapt med en mann, sier Lindstad.

I svært mange tilfeller har ikke kvinnene tilgang til prevensjon, noe som gjør sterilisering til eneste måte å hindre barnefødsler på.

Blant de om lag 50 prosent av par i India som vil forhindre graviditet, bruker 75 prosent sterilisering som metode, skriver The Guardian.

- Dette er en politikk som brukes som en befolkningskontroll, men det er en selektiv befolkningskontroll som rammer fattige og kvinner, sier Gro Lindstad.

Mer fra Dagsavisen