Rapport: Russisk hackergruppe planlegger å angripe Senatet

De er beskyldt for å plassere Trump i Det hvite hus da de brøt seg inn i Demokratenes epostsystem. Ny rapport viser at den samme russiske hackergruppen planlegger angrep på Senatet i Washington.

Verden

Av Espen H. Rusdal og NTB

De er beskyldt for å plassere Trump i Det hvite hus. Ny rapport viser at den samme russiske hackergruppen planlegger å spionere på Senatet.

Den russiske hackergruppen skal ifølge NBC News jakte eposter og informasjon de senere kan bruke for å skape kaos i valget som er forestående i USA.

Mange seter i Representantenes hus og Senatet er på spill senere i år. Alle de 435 setene i Representantenes hus og 33 av 100 i Senatet står på spill.

Flere målinger tyder på at demokratene kan få flertall i begge kammere. Hvis så, vil Trump få store problemer med å gjennomføre sin politikk, som å bygge en mur langs grensen til Mexico.

NBC rapporterer at flere senatorer allerede er blitt forsøkt hacket.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hackergruppe

Hackergruppen, kjent som Fancy Bear og Pawn Storm, har de siste månedene begynt å legge grunnlaget for en spionasjekampanje mot Senatet, heter det i en rapport fra datasikkerhetsfirmaet Trend Micro.

– De er fortsatt svært aktive i arbeidet med å danne grunnlag for å påvirke folkeopinionen igjen, sier sikkerhetsforsker Feike Hacquebord i Trend Micro.

– De leter etter informasjon som de kan lekke senere, sier Hacquebord.

Han vil ikke spekulere i hvem som står bak og omtaler det som «russisk-relaterte interesser».

Senatets datasikkerhetskontor har avvist å kommentere rapporten.

Les også: Senator: Trump sa «drittland»

Falske nettsteder

Hacquebord sier han har avslørt en rekke mistenkelige nettsteder som ser ut som Senatets interne epostsystem. De falske nettstedene har som formål å lokke til seg senatorer i den tro at de logger seg på det interne epostsystemet og ble etablert i juni og september i fjor, opplyser Hacquebord.

Trend Micro avslørte i fjor falske nettsteder som samlet inn epost fra daværende presidentkandidat Emmanuel Macrons valgkampapparat i Frankrike. To måneder senere ble det lekket private eposter fra Macrons stab.

Amerikansk etterretning har tidligere uttalt at gruppen i 2016 prøvde å påvirke presidentvalget i USA. Gruppen er blitt utpekt som utøveren av dataangrep mot Det demokratiske partiet og kilden til lekket informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton.

Gruppen har også blitt koblet til forsøk på å stjele informasjon fra flere tusen personer i mange ulike land, ifølge datasikkerhetsfirmaet Secureworks.