Verden

Rammes dobbelt

Over et halvt år etter jordskjelvet i Nepal står liv og helse i fare for tusenvis av mennesker, på grunn av blokaden ved grensen til India.

Medisiner og drivstoff er noe av det viktigste som mangler i landet som allerede ligger nede etter jordskjelvet i slutten av april i år.

Blokaden ved grensen mellom India og Nepal har pågått i over to måneder, og forhindrer viktige varer å komme inn i Nepal. Situasjonen truer landets framtid, advarte FNs barneorganisasjon UNICEF nylig. Mer enn tre millioner barn under fem år er i fare for å bli syke eller dø på grunn av mangelen på mat, medisiner, vaksiner og drivstoff i landet, ifølge UNICEF.

Lange køer

Jordskjelvofrene lider både under mangel på nok hjelp og under blokaden, påpeker generalsekretær Morten Lønstad i bistandsorganisasjonen Forut, som har arbeidet i Nepal i en årrekke. Lønstad var nettopp på besøk i Nepal.

– Det er ikke nok midler til rådighet for jordskjelvofrene. Situasjonen forverres av grenseproblemene, sier Lønstad til Dagsavisen.

– Det er kilometerlange køer ved bensinstasjonene. Siden mangelen på drivstoff er så prekær, blir det lille som finnes solgt fem ganger så dyrt. Transportproblemene gir også knapphet på medisiner, sier Lønstad.

KOMMENTAR: Nytt slag for Nepal

Strid med India

Det er politisk strid som er årsaken til at viktige varer nå forhindres i å nå folk som trenger det i Nepal. I september ble en ny grunnlov vedtatt med stort flertall i Nepal etter mange års politisk dragkamp. Men minoritetsgruppen madhesh, som holder til i lavlandet i Nepal ved grensen til India i sør, er imot grunnloven og føler seg marginalisert. De startet derfor demonstrasjoner og omfattende streiker i protest mot grunnloven, og har blant annet forhindret viktig transport av varer inn i Nepal, særlig ved hovedinnfartsåren i byen Birgunj på grensen. Nepal er helt avhengig av varetilførsel fra India – blant annet kommer alt drivstoff fra India.

Nepal anklager India for å forverre situasjonen med en «uoffisiell blokade» av Nepal ved at India forhindrer varer inn. Nepal mener indiske myndigheter støtter madhesh-minoriteten, som har nære kulturelle, språklige og etniske bånd til det nordlige India. India på sin side benekter dette, og sier at det er uroen på andre siden av grensen som hindrer transporten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bor i skur

Også byggematerialer og andre varer hindres i å sendes inn til landet, ifølge myndighetene og FN. De færreste jordskjelvofrene har fått permanente boliger igjen.

Morten Lønstad er svært bekymret. Han besøkte det verste jordskjelvområdet like ved episenteret for det andre skjelvet.

– Det er enorme behov fortsatt. Folk bor i midlertidige skur av bølgeblikk og restmaterialer. Det er veldig kaldt nå om nettene, sier Lønstad.

– Vi er særlig bekymret for barna, som er svært utsatt. Mange familier lever under dårlige boforhold. De har fått ødelagt vannkildene og må hente vann i bekker og elver. Mange toaletter er også ødelagt, sier Lønstad.

På skole

I månedene som har gått etter jordskjelvet har det likevel vært framgang.

– Barna går på skole igjen, og det er veldig viktig, for det gir dem beskyttelse fra å bli lokket vekk av kyniske bakmenn som ikke har gode hensikter. Mange har også kommet i gang igjen med dyrking av jord. De har også fått opp midlertidig husly, som tross alt er bedre enn presenninger. Men det er mye depresjon og frykt for nye skjelv blant folk, sier Lønstad.

Norge er det landet som har bidratt med mest penger til Nepal etter katastrofen.

– Norge gjorde rett i å kanalisere penger til sivilsamfunnet som fikk mye gjort, sier Lønstad, som likevel påpeker at Nepals ofre trenger mer hjelp. Nepals myndigheter er blitt kritisert for ikke å få fortgang i gjenoppbyggingsarbeidet.

Mer fra Dagsavisen