Verden

Rammer IS-kjernen

FØRSTE: IS lover hevn etter angrepene i Syria. Det er kjernen av IS som nå blir forsøkt rammet.

Hvorfor rettes angrepene i Syria særlig mot Raqqa?

Byen Raqqa i Syria er hovedsete for Den islamske staten (IS), og huser treningssentra, våpenlagre og boliger for IS-krigere. Gruppen har også tatt kontrollen over militærbaser i nærheten som tidligere var under regjeringshærens kontroll. Planen med angrepene er å ødelegge IS´ evne til å kommandere, lære opp og levere våpen til krigerne.

De fleste andre mål som er rammet, er også områder kontrollert av IS.

Men åtte av luftangrepene i Syria var rettet mot ekstremistgruppen Khorasan, som består av al-Qaida-veteraner, og som rekrutterer vestlige borgere for å utføre angrep i utlandet, opplyser Pentagon. Gruppen var ifølge Pentagon i gang med å planlegge angrep som snart skulle gjennomføres mot amerikanske og vestlige interesser.

Hva har reaksjonene vært?

Den syriske opposisjonskoalisjonen ønsker luftangrepene mot Den islamske staten (IS) velkommen, og sier den vil skjerpe kampen mot president Bashar al-Assad og hans regime. - Dette vil gjøre oss sterkere i kampen mot Assad, sier Monzer Akbik, spesialutsending for koalisjonens president.

Syrias president Bashar Assad kom i går ikke med noen umiddelbar offisiell reaksjon, men regjeringen opplyser at den var orientert om angrepsplanene på forhånd av USA. Russland mener angrepene er med på å destabilisere situasjonen i Syria.

President Barack Obama er ventet å snakke om angrepene under en tale i FNs generalforsamling i dag.

IS selv har lovet angrep mot vestlige mål etter dette, og en del analytikere mener angrepene mot IS kun vil bidra til å rekruttere enda flere medlemmer til ekstremistgruppen.

Hva gjør IS i Raqqa?

I tillegg til å styre krigsvirksomheten herfra, forsyner IS lokalbefolkningen med mat, bensin og andre viktige varer. IS har også innført sharialov, og utøver svært brutal og streng kontroll over de siviles atferd.

Hvem deltar i de amerikanskledede angrepene mot IS i Syria?

USA har fått med seg arabiske land i regionen på angrepene: Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Jordan, Qatar og Bahrain. Analytikere karakteriserer dette som en viktig diplomatisk seier for president Barack Obama. NATO har ikke vært involvert, ifølge forsvarsalliansen selv.

Kilder: CNN, Reuters, Foreign Policy

Mer fra Dagsavisen