Verden

– Putin har et overtak på Trump

Donald Trump tror møtet med Vladimir Putin i Helsinki blir lett. Han kan få seg en overraskelse, tror Russland-forsker Jakub Godzimirski.

Bilde 1 av 0

Uroen for hva president Donald Trump kan finne på å gjøre og si under NATO-toppmøtet i Brussel har fått europeiske statsledere til å grue seg i ukevis.

Starten ble ventet, allerede under frokosten med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gikk Trump til frontalangrep på Tysklands «urettferdig» lille pengebruk på forsvaret og energiavtalen med Russland (se sidesak).

I løpet av snart halvannet år ved makten har Trump vært mindre interessert i multilaterale organisasjoner eller å pleie forholdet til gamle, europeiske allierte, mens autoritære statsledere blir ofte omtalt i mer rosende ordelag.

Mandag skal Trump møte den russiske presidenten i Helsinki.

Trump og Putin har møttes før under forskjellige toppmøter, men dette er det første rene direkte møtet mellom de to.

Selv tror den amerikanske presidenten møtet med Putin blir det letteste på Europa-rundturen som startet i går. Trump deltar på NATO-toppmøtet i dag, før han reiser til London fredag.

– Jeg har NATO, jeg har Storbritannia som er i kaos, og jeg har Putin. For å være ærlig, tror jeg møtet med Putin blir det letteste av alle. Hvem skulle trodd det? sa Trump før avreise Washington tirsdag, ifølge The Guardian.

Les mer: Sterke interesser jobber med å holde Trump i sjakk

Utnytter svakhet

Forsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), har forsket på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 20 år. Han tror møtet med Putin kan bli atskillig vanskeligere enn Trump forestiller seg. Den russiske presidenten er kjent for å stille godt forberedt og utnytter motpartens svake sider. Trump kan bli et lett offer.

– Putin har et overtak på Trump. Han kommer fra et annet miljø og blir brifet av sine etterretningsfolk før alle viktige møter, sier Godzimirski.

Han trekker fram to eksempler på hvordan Putin opererer:

* Da Putin møtte tidligere president George W. Bush for første gang, i Slovenia i 2001, overbeviser han religiøse Bush om at de deler kristen tro. Putin fortalte en historie om hvordan hans ortodokse halskors ble reddet fra en brann i bestemorens hytte. Etter møtet sier Bush at Putin vekker tillit. Bush hadde sett Putin inn i øynene og fikk et glimt av sjelen hans.

* Da Putin skulle møte Angela Merkel i Sochi i Russland i 2007 tok han med den store svarte labradoren sin, selv om det var kjent at den tyske kansleren er redd for hunder. Merkel ser tydelig ukomfortabel ut på bildene fra møtet, mens Putin sitter henslengt i stolen med et skjevt smil.

Trump kan regne som sikkert at Putin vil være godt informert om hans svake sider, sier Godzimirski.

– FSB (den russiske sikkerhetstjenesten) kan for eksempel sitte på dokumentasjon som kan bli pinlig for Trump.

Les mer: Frykter Trump kan avsløre gradert informasjon

Under etterforskning

Møtet mellom Putin og Trump vil bli fulgt med argusøyne av Trumps allierte i Europa, men også hjemme i USA vil hver uttalelse og gest bli nøye gransket.

Trumps motstandere i USA vil bruke Putin-møtet for alt det er verdt i den pågående etterforskningen om hvorvidt Trump og hans stab samarbeidet med russerne i valgkampen i 2016.

– Trump vet at dette ikke blir hvilken som helst samtale, sier NUPI-forsker Godzimirski.

Også David J. Kramer, akademiker og tidligere ansatt i George W. Bush’ administrasjon, mener Trump kommer til å bli lurt av Putin. Kramer har skrevet boka «Back to Containment: Dealing With Putin’s Regime» der han argumenterer at det russiske regimet er en stor trussel mot USA og Vesten.

I en kommentar i avisen The Washington Post skriver han at Putin mest sannsynlig kommer til å overøse Trump med skryt for hvordan han mot alle odds vant valget, hvordan han greier å stå opp mot eliten i Washington, og for hvordan han utfordrer allierte som utnytter USA. Putin og Trump vil også være på lag i angrepene mot mediene, og Putin vil trolig gi Barack Obama skylda for at forholdet mellom USA og Russland er blitt så dårlig de siste årene, skriver Kramer.

Europa og det amerikanske statsapparatet, frykter Trump kan komme til å love Putin noe som ikke er i tråd med vedtatt politikk, som for eksempel å oppheve sanksjonene mot Russland over krigen i Ukraina.

NATO-toppmøtet i Brussel 11. og 12. juli 

* Stats- og regjeringssjefene fra samtlige 29 medlemsland deltar. Møtet ledes av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

* Fra Norge kommer statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

* Flere NATO-partnere, som EU, Sverige, Finland, Ukraina og Georgia, deltar på deler av møtet.

* Alt i alt er 49 land invitert til møtet eller deler av det, i tillegg til EU, FN og Verdensbanken.

* Tysklands statsminister Angela Merkel er den lederen som har deltatt på flest NATO-toppmøter. Dette er hennes åttende møte.

* På møtet skal stats- og regjeringssjef vedta et 34 sider langt kommuniké med 79 avsnitt. (NTB)

Mer fra Dagsavisen