Russlands president Vladimir Putin sier ukrainske myndigheter har begått en alvorlig kriminell handling. FOTO: AP/NTB SCANPIX

Putin advarer Ukraina

KRISE: Russlands president Vladimir Putin sier at Ukrainas bruk av militærstyrker mot egen befolkning øst i landet vil få konsekvenser.

Ukrainske styrker rykket torsdag inn i den opprørskontrollerte byen Slavjansk, men trakk seg senere tilbake.

Inntil fem opprørere kan ha blitt drept i aksjonen i Slavjansk, meldte Ukrainas innenriksdepartement. Medisinsk personell meldte fra byens sykehus om én drept og én såret, uten å opplyse noe om identiteten til de to.

Ukrainske styrker overtok også en veisperring kontrollert av opprørere.

Trakk seg ut

Men to timer senere trakk de ukrainske soldatene seg ut. Det samme gjorde de sju ukrainske pansrede kjøretøyene og deres mannskaper som hadde rykket inn i byen og inntatt stillinger. Det var uklart hvorfor.

Opprørere i rådhuset i Slavjansk ga sivile ordre om å forlate bygningen. Opprørsstyrker trakk seg tilbake til defensive posisjoner i byen.

Slavjansk er en by med 129.000 innbyggere.

– Konsekvenser

Russlands president Vladimir Putin kommenterte meldingene om ukrainsk framrykking med å si at det vil få konsekvenser om Ukraina har brukt våpenmakt mot egen befolkning.

– Hvis disse folkene har gått inn i en såkalt «akutt fase», så er det ikke en akutt fase, men en straffeoperasjon. Og det vil selvsagt få konsekvenser for folkene som tar disse beslutningene, inkludert konsekvenser for våre mellomstatlige forbindelser, sa Putin på et fjernsynsoverført møte med regionale medier torsdag.

– Hvis Kiev virkelig har begynt å bruke hæren mot landets befolkning, så er det en meget alvorlig forbrytelse mot egen befolkning, sa Putin også og kalte den fungerende regjeringen i Kiev «en junta».

Framgang

Meldingene torsdag var første gang ukrainske militære har rapportert om vellykkede operasjoner siden uroen i Ukraina begynte.

Tidligere torsdag ble det meldt at ukrainske militære hadde tatt tilbake kontrollen over rådhuset i den østlige byen Mariupol. Ifølge AFP var det ukrainske spesialstyrker som gjennomførte aksjonen.

Innenriksminister Arsen Avakov meldte på Facebook at russiskvennlige inntrengere som hadde okkupert rådhuset, trakk seg ut. Den valgte ordføreren var tilbake på sitt kontor, ifølge Avakov.

Mariupol er en industriby på kysten av Svartehavet.

Avakov oppga samtidig at landets militære hadde slått tilbake et angrep på en base ved Artemivsk, mellom Donetsk og Slavjansk øst i landet.

En ukrainsk soldat ble såret i angrepet som 70 personer deltok i. Innenriksminister Avakov skriver at angrepet ble ledet av russiske soldater. Det er ingen kjente opplysninger om tap blant angriperne, ifølge Avakov.