Verden

Puigdemont: – Det nåværende forholdet til Spania kan ikke fortsette slik det har vært til nå.

– Vi har blitt uydmyket ved en rekke anledninger, noe som er i strid med den spanske grunnloven, uttalte Catalonias regionspresident tirsdag. Han ønsker samtidig parlamentets mandat til å erklære Catalonia som en uavhengig stat, men ber om utsettelse og dialog med Madrid.

– Det nåværende forholdet til Spania kan ikke fortsette slik det har vært til nå. Catalonia har retten til å være en uavhengig stat, uttalte Catalonias regionspresident, Carles Puigdemont tirsdag.

Han ønsker parlamentets mandat til å erklære Catalonia som en uavhengig stat, men ber om internasjonale meglere og utsettelse, og ønsker dialog med Madrid.

– Vi er ingen kuppmakere, vi er normale mennesker som ønsker uavhengige liv, uttalte han videre.

Flertallet i det katalanske regionsforsamlingen undertegnet samme kveld et dokument de kaller «uavhengighetserklæring», men sier de vil utsette å sette den ut i livet, skriver NTB.

Les også: Puigdemont vil følge valgloven og erklære uavhengighet

Stort press

Det var stor spenning i Barcelona i forkant av talen til Puigdemont, som har vært under stort press, og valgte å utsette talen en time tirsdag kveld. Spanske myndigheter advarte på det sterkeste mot å erklære uavhengighet for Catalonia.

Puigdemont innledet talen med å si at alle må være sitt ansvar bevisst i den dramatiske situasjonen som har oppstått. Han konstaterte at det er store ulikheter i synspunkter, og at han har fått veldig mange henvendelser og innspill de siste dagene, på løsninger som skal gagne alle.

– Ikke internt

Regionpresidenten sa også at spørsmålet om katalansk uavhengighet ikke lenger er noe internt spansk anliggende, men en sak for Europa, skriver NTB.

Regionpresidenten nevnte også de store demonstrasjonene, og slo an en forsonende tone.

– Vi er en del av det samme samfunnet. Vi blir ikke enige om alt. Demokrati og fred er eneste vei videre, og dialog er nødvendig, sa Puigdemont.

Han kritiserte samtidig spanske myndigheters håndtering av folkeavstemningen sterkt.

Han refererte til folkeavstemmingen 1.oktober, der det til tross for et sterkt flertall for uavhengighet, var lav valgdeltakelse, noe som har gjort situasjonen vanskelig. I talen kritiserte Puigdemont voldsbruken fra spanske myndigheters side under selve avstemmingen, og overgepene den spanske staten gjorde mot valgdeltakerne.

– Men til tross for at man har forfulgt tusen aktivister og stengt tusenvis av websider, har man ikke klart å hindre avstemningen, uttalte han, til applaus da han uttrykket solidaritet med de skadde som ble rammet av politivolden.

– Vi har blitt ydmyket

Puigdemont fortsatte å snakke om prosessen som har foregått mellom Catalonia og den spanske stat de siste årene. Catalonia har hele tiden ønsket en fredelig løsning, og folkeavstemmingen har etter hans mening en fredelig vei å gå.

– Etter Franco-diktaturet, har Catalonia bidratt mye til å utvikle og modernisere det spanske samfunnet som eksisterer i dag. Vi har blitt ydmyket ved en rekke anledninger, noe som er i strid med den spanske grunnloven. De initiativene vi har tatt for å fremme regionens interesser har ikke gått veien, mente han, og understrektet at millioner av catalanere ønsker å ha egen stat som konsekvens av at man ikke har blitt hørt, som den rikeste regionen i Spania.

– Jeg må ta utgangspunkt i at velgerne har tatt et valg når de har gått ut for å stemme for uavhgengighet.

Les også: President Puigdemont: – Kong Felipe ignorerer katalanerne

Les også: Spanias regjering med ny, skarp advarsel mot katalansk uavhengighetserklæring

– Uakseptabelt

Reaksjonen fra regjeringen i Madrid, som kom kort tid etter, var kontant:

–Det er uakseptabelt å komme med en indirekte uavhengighetserklæring for så å utsette den på denne måten, uttalte en ikke-navngitt talsperson for regjeringen til nyhetsbyrået AFP.

Spania-ekspert Jose Maria Izquierdo tror Madrid-regjeringen vil svare med å benytte seg at artikkel 155 i den spanske grunnloven. Den sier at dersom noen av de spanske regionene forsøker å løsrive seg eller bruke sitt selvstyre til grunnlovsstridige handlinger, så kan regjeringen reversere selvråderetten. Statsminister Mariano Rajoy har allerede truet med å ta artikkelen i bruk.

– Jeg tror regjeringen kommer til å ta makten ganske raskt. Så vil de trolig skrive ut nyvalg innen et par måneder, sier Izquierdo, som er førstebibliotekar for romanske språk ved Universitetet i Oslo, til NTB.

– Valgte katastrofe

Izquierdo sier mellomløsningen som Puigdemont falt ned på i talen, tydelig bar preg av en mann som ikke kunne miste ansikt etter å ha gått hardt ut, samtidig som han visste det ikke er noe realisme i å erklære uavhengighet nå.

– Nasjonalistene i Catalonia møter stadig mer motstand. De to største bankene i Catalonia har flyttet sine hovedkvarter ut av regionen, det samme har nesten alle de andre børsnoterte selskapene. Folk i Catalonia er veldig bekymret nå, når de ser at kapitalen og investeringsviljen forsvinner fra regionen, og fagforeningene har begynt å protesterer. I tillegg har både Frankrikes president Emmanuel Macron og EUs president Donald Tusk anmodet katalanske politikere i dag om å ikke erklære uavhengighet. Alt dette gjorde at det var umulig for Puigdemont å erklære Catalonias uavhengighet i kveld, sier Izquierdo.

Han mener Puigdemont og nasjonalistene i Catalonia har valgt den verst tenkelige strategien.

– Han sier han ønsker dialog med regjeringen i Madrid, men når han først har erklært selvstendighet, hva skal de da snakke om? Han burde heller ha annonsert nyvalg og forsøkt å få enda større flertall bak seg i parlamentet. Det kunne igjen gitt mer tyngde til ulike krav som er viktig for dem, som å få full administrasjon av skattene og å få endret grunnloven, slik at det kan bli mulig å avholde en ekstraordinær folkeavstemning, sier Izquierdo.

– Isteden valgte han løsrivelsesveien som går direkte til katastrofe, sier Izquierdo.

Advarte

Omringet av et kraftig sikkerhetsoppbud ventet et folkehav utenfor parlamentsbygningen i Barcelona spent på Puigdemonts tale, som ble utsatt i over en time tirsdag kveld.

Folkeavstemningen 1. oktober endte med et flertall for uavhengighet, men valgdeltakelsen var lav, ikke minst på grunn av spanske myndigheters hardhendte forsøk på å bruke politi til å stanse den. Spanske myndigheter mener folkeavstemningen var ulovlig.

Splittelsen både i det katalanske og spanske samfunnet har økt som resultat av uavhengighetsstriden, og begge sider i konflikten har de siste dagene holdt store demonstrasjoner.

Puigdemont tok til orde for å redusere spenningsnivået og roe ned den spente situasjonen. Han kritiserte samtidig spanske myndigheters håndtering av folkeavstemningen sterkt.

– Alle har et ansvar for å roe ned situasjonen, sa han.

Mer fra Dagsavisen