Verden

Protester sprer seg til hovedstaden

Selvpåtenningene blant tibetanere har nå spredd seg til hovedstaden Lhasa, og hundrevis skal ha blitt arrestert. - At uroen har nådd Lhasa er svært alvorlig, sier eksiltibetaner.

Meldinger om nye tragedier har kommet som små drypp så godt som hver måned det siste året: Mer enn 30 tibetanere har satt fyr på seg selv siden mars 2011 i tibetanske områder. Minst 27 er døde. Men nå har de desperate ropene om hjelp også nådd den tibetanske hovedstaden Lhasa, der sikkerhetsoppbudet overfor tibetanere er svært omfattende.

To menn satte fyr på seg selv der i helgen, og en av dem døde. Etter det skal flere hundre personer, blant annet vitner til selvpåtenningene, ha blitt arrestert der av kinesiske myndigheter.

- Dette er en alvorlig opptrapping. Sikkerhetstiltakene, politioppbudet og overvåkingen av tibetanere er svært dominerende i Lhasa. At protestene har spredd seg til hjertet av Tibet gjør oss ekstra bekymret, sier eksiltibetaner Chungdak Koren i Den norske Tibet-komité til Dags-avisen.

- 600 arrestert

Hvor mange som er arrestert, er uklart. Ifølge USA-baserte Radio Free Asia er det snakk om 600. Utenlandsk presse har innreiseforbud i de tibetanske områdene.

Sikkerhetsoppbudet og overvåkingen i den tibetanske hovedstaden har vært svært omfattende siden 2008, da demonstrasjoner før OL i Kina endte med at minst 13 personer ble drept av kinesiske sikkerhetsstyrker.

- Folk som har vært der nylig sier det er ekstremt mye politi og overvåking. Politiet sjekker identiteten til folk stadig vekk, og folk som ikke er registrert i Lhasa blir bedt om å reise ut. Det er overvåkingskameraer overalt, det drives overvåking av internett og mobiltelefoner. Vi frykter dette blir verre nå. Dersom det blir enda vanskeligere å få ut informasjon på sosiale medier, får vi ikke vite hva som skjer der, sier Chungdak Koren, som får informasjon gjennom frivillige organisasjoner som har kontakter inne i Tibet.

- Vi sjekker opplysningene både to og tre ganger, sier Koren.

Unge

Mange av dem som har satt fyr på seg selv er munker og nonner. De aller fleste er svært unge.

- Nesten alle er under 30 år. Og de gjør det av frustrasjon over at tibetanerne verken har religionsfrihet, kulturfrihet, eller ytringsfrihet. Disse unge orker ikke undertrykkingen, og de ser ikke noe håp så de har ikke noe å tape på å tenne på seg selv, sier Koren.

Senest onsdag skal en trebarnsmor i midten av 30-årene ha satt fyr på seg selv i Sechuan-provinsen i Kina.

Kinesiske myndigheter sier de strenge sikkerhetstiltakene er helt nødvendig for å beholde stabilitet og ro. Kina mener tibetanernes åndelige leder i eksil, Dalai Lama, har oppmuntret til protestene.

Kina har styrt Tibet siden 1950, da kommunistiske styrker gikk inn i området. Dalai Lama dro i eksil til India i 1959.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen