Verden

Presset mot Aung San Suu Kyi øker

Det internasjonale presset overfor Myanmar og Aung San Suu Kyi øker fra dag til dag.

Bilde 1 av 4

Beina er borte på 15 år gamle Azizu Haque. Han tråkket på en landmine da han og familien forsøkte å flykte fra angrep mot rohingya-muslimer i delstaten Rakhine i Myanmar.

Det samme skjedde med broren, forteller 15-åringens mor. Nå er de på et sykehus i Bangladesh.

– Skadene deres er så ille at det er som om de var døde. Det er bedre at Allah tar dem, de lider så mye, forteller moren til BBC, som har besøkt sykehuset. Azizu Haque har mistet så mye blod at han kanskje ikke overlever.

– Etnisk rensing

Mens slike historier når omverdenen, øker presset internasjonalt mot Myanmars myndigheter. FNs sikkerhetsråd holder hastemøte i dag om situasjonen for rohingyaene, etter at Sverige og Storbritannia har bedt om det. Over 300.000 rohingya-muslimer i Rakhine-delstaten i Myanmar på grensen til Bangladesh er drevet på flukt til nabolandet Bangladesh på grunn av en militæroperasjon i området.

Myanmars myndigheter sier de ikke retter angrep mot sivile, men mot det de kaller terrorister, opprørere fra Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA).

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra‘ad al-Hussein, mener noe helt annet.

– Det er et skoleeksempel på etnisk rensing, sa Hussein mandag.

Han sier FN har mottatt en rekke rapporter og satellittbilder som viser sikkerhetsstyrker og militsgrupper som brenner rohingya-landsbyer, og rapporter om drap og skyting mot sivile som flykter.

Krisen rundt rohingyane har lenge vært en svært vanskelig sak for Aung San Suu Kyi, den tidligere opposisjonslederen og fredsprisvinneren som nå er de facto leder i Myanmar etter en demokratiseringsprosess i landet der militærregimet gradvis har gitt fra seg mer makt. USA, som har støttet demokratiseringsprosessen i Myanmar, er et av landene som har kritisert Myanmars behandling av rohingyaene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ut mot Suu Kyi

Flere profilerte menneskerettighetsforkjempere har også tatt bladet fra munnen de siste dagene.

Tibet-buddhistenes åndelige leder Dalai Lama, erkebiskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika og den pakistanske aktivisten Malala Yousafzai – alle tidligere vinnere av Nobels fredspris, i likhet med Aung San Suu Kyi – er blant dem som har tatt opp rohingyaenes sak i det siste. Tutu skrev nylig et brev til Suu Kyi for å få henne til å sette en stopper for overgrepene.

Suu Kyi har lenge blitt beskyldt for passivitet rundt situasjonen for rohingyaene. Til tross for at Suu Kyi er den politiske lederen i Myanmar, har hun imidlertid ikke styring over landets sikkerhetspolitikk; hæren står fortsatt sterkt i Myanmar.

Mer fra Dagsavisen