Verden

Presset mellom to fiender

PRESSET: Syrerne som ikke har flyktet er i dag presset fra to sider - både fra regimestyrkene og Den islamske staten. - Hele verden ønsker å ødelegge Syria, sier et av ofrene inne i Damaskus.

JERUSALEM (Dagsavisen): - Jeg er sliten og utmattet, sier «Saud» til Dagsavisen.

Han er palestinsk flyktning fra Yarmouk-leiren i den sørlige delen av Damaskus. Det er flere uker siden sist Dagsavisen hørte noe fra ham. Nå øker desperasjonen hos Saud og andre sivile på bakken i Syria, der Dagsavisen har fått flere vitnesbyrd.

- Ingen vil stoppe Assad. Og nå vil også Den islamske staten drepe oss bare fordi vi ikke tror som dem, sier Saud.

De islamistiske ekstremistene har erobret enorme landområder i Syria og Irak, og selv inne i Damaskus, der regimet befester sin posisjon, er folk redde de militante islamistenes groteske vold.

Flyktningstrøm

De siste dagene har nær 100.000 kurdiske syrere flyktet over grensen til Tyrkia etter at Iskrigerne var i ferd med å invadere deres landsbyer i nordøstlige Syria. En grensestrekning på 30 kilometer ble åpnet for å gi folk muligheter til å komme seg i sikkerhet. I flukten over grensen valgte flere mødre å binde sine barn til seg med et tau, redde for at de kunne forsvinne i menneskeflommen. Nå har Tyrkia igjen begynt å stenge grensene. Mer enn en million syrere er allerede i landet.

Etter mer enn tre år med krig har den unge palestineren Saud i Syria mistet livsgnisten.

- Vi har ikke noe liv her. Vi har ikke elektrisitet eller vann. Hele verden ønsker å ødelegge Syria, sier Saud, som er blitt såret under et flyangrep i beina og armene.

- Men nå er jeg i et sikkert hus, framholder Saud.

Hittil er mer enn 190.000 syrere drept. Landet er i ruiner. Åtte millioner mennesker er på flukt. Og krigen er ikke nær noen slutt.

- Det er ingen som hjelper oss mot Assads styrker, fortsetter han.

I sin tid var president Bashar Assad beryktet mest på grunn av sin far Hafez, som i 1982 sto bak en massakre i byen Hama der opp til 20.000 mennesker ble drept. I dag overgår Bashar sin fars «bragd» med store marginer.

Uten framtid

For Saud, som sier han knapt har mat, er livet slik han ser det over.

- Min framtid blir ødelagt rett foran mine egne øyne, forteller 25-åringen. Syria er er splittet land. Selv folk som bor i bedre nabolag i Damaskus, og som tross alt mener at Assad beskytter dem mot noe de anser som verre - islamistene - er livet nærmest uutholdelig.

Fatima bor i utkanten av hovedstaden, ikke langt fra Ghouta, som i fjor ble angrepet med kjemiske våpen av Assads styrker. Mer enn 1.000 mennesker ble drept. USA vurderte da å angripe, men Assad unngikk en krig ved å love å oppgi sine kjemiske våpen. Likevel sier Fatima at hun bor i et relativt sikkert nabolag.

- Jeg er OK. I dag overlevde jeg riktignok et granatangrep, sier hun bråkjekt.

Vi har hatt kontakt i over et år, og hun er alltid litt barsk som om ingenting går innpå henne.

- Det var ikke mitt første granatangrep. Og det blir nok ikke mitt siste heller, sier hun, og ler. Hun hører skyting, ofte nært, ofte fjernt, og hevder at hun kan gjenkjenne de forskjellige våpentypene på lyden.

- Når det er bombinger, er det forferdelig, sier hun. Ifølge Fatima har prisene gått rett i skyene. Før kostet et kilo poteter 30 syriske pund, litt over en krone, i dag over 200 pund.

Fatima har ofte sendt bilder av seg selv i pro-Assad demonstrasjoner. Men selv om hun ivrer etter å framstille seg selv om regimelojal, vet hun også hvor farlig Assad er.

- Vet du hva, siden du er i Palestina nå, foretrekker jeg at vi ikke har kontakt, sa hun i helgen, og siktet til Israel.

- Det kan jo være farlig for meg, la hun til.

Livsfarlig

Alle syrerne Dagsavisen har kontakt med er klar over at dette kan koste dem livet. Vi prøver å skjule våre spor, og har kontakt på forskjellige måter over nettet.

To kilder Dagsavisen hadde kontakt med gjennom Facebook er den senere tid blitt borte fra nettet.

I vår felles dialoghistorie var alt de hadde skrevet det siste året blitt erstattet med: «Denne meldingen er ikke lenger tilgjengelig fordi vi har oppdaget at den inneholder støtende innhold eller er markert som spam».

Men det eneste disse kildene har formidlet var tilstanden ved frontlinjen i Syria.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen