Verden

Presser EU med Putin-besøk

Alexis Tsipras snur seg mot Moskva for å berge gresk økonomi.

Det holdt på å gå mot en skjebnesvanger uke for den greske regjeringen. I siste liten ble økonomisk kollaps unngått, i alle fall for noen få nye uker. Men allerede i slutten av måneden er faren for konkurs tilbake om ikke Hellas blir enig med EU.

Går tom for penger

Dette er saken: I morgen må Aten betale et låneavdrag på hele 4 milliarder kroner (460 mill. euro) til Det internasjonale pengefondet (IMF). Regjeringen truet først med ikke å betale fordi den måtte prioritere lønninger og pensjoner. Men etter at finansminister Yanis Varoufakis prøvde seg på en sjarmoffensiv hos IMF-sjef Christine Lagarde og amerikanske politikere i Washington i helgen, lover Aten likevel å betale regninga i tide. Den klare beskjeden fra alle kanter i USA var at regjeringen ikke har annet valg enn å holde seg til den avtalte betalingsplanen med långiverne.

Krever reformer

Forklaringen på at Hellas går tom for penger, er at IMF og EU holder tilbake den siste utbetalingen av det enorme greske kriselånet.

Lånet på totalt 2.084 milliarder kroner (240 mrd. euro) er blitt utbetalt i etapper, og det er nå den siste utbetalingen på 63 milliarder kroner (7,2 mrd. euro) som Hellas er helt avhengig av, for å unngå konkurs de nærmeste ukene.

Men pengene kommer ikke før Hellas har en gjennomførbar plan for å få økonomien opp å stå. Aten la fram en reformliste sist uke, men den blir mest sannsynlig ikke behandlet før på Eurosonens finansministermøte 24. april.

Uenigheten mellom Hellas og EU handler om kutt i velferdsgoder. Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble krever blant annet at Hellas må kutte i pensjoner for å få utbetalt resten av kriselånet, men den greske regjeringen vil heller skaffe penger gjennom å slå ned på skatteunndragelser.

Et av forslagene som skal sikre bedre skatteinnkreving er å dele ut lotterilodd til kunder som krever kvittering når de handler.

I Moskva

I dag reiser statsminister Alexis Tsipras til president Vladimir Putin i Russland for blant annet snakke om de russiske straffesanksjonene mot gresk frukt og jordbær.

Frykten i både Berlin og Brussel er at Tsipras skal komme hjem med et russisk milliardlån i lomma. EU-parlamentets president Martin Schulz har allerede advart mot å snu ryggen til Europa. Men sannsynligheten for det virker liten.

Da er det trolig større grunn til å frykte at Aten kan få enigheten om sanksjonene mot Russland til å sprekke opp for alvor. Aten er avhengig av russisk gass, og Tsipras har allerede kalt sanksjonene «meningsløse» i russiske medier.

For Moskva kan Hellas være nøkkelen til innflytelse på Balkan og i Sørøst-Europa, skriver den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Krever milliarder etter krigen

Det er Berlin og tysk kuttpolitikk som har fått mye av skylda for de vanskelige tidene grekerne har vært gjennom de siste årene. Og forhandlingsklimaet blir ikke bedre av at Aten mener Berlin skylder grekerne milliarder i krigsoppgjør etter andre verdenskrig.

I flere tiår har greske myndigheter hevdet at Tyskland skylder dem krigsskadeerstatning, men dagens venstreregjering er den første som har tallfestet kravet, til enorme 2.436 milliarder kroner (nesten 279 mrd. euro), ifølge beregningen finansdepartementet har gjort.

Summen omfatter erstatning for ødeleggelser, avdrag på okkupasjonslån som Nazi-Tyskland tvang Hellas til, og erstatning for stjålne arkeologiske skatter, skriver avisen The Guardian.

Tyskland har avvist kravene og mener at oppgjøret etter krigen er «politisk og juridisk avgjort».

Mer fra Dagsavisen