Annonse
Minst 62 mennesker er bekreftet omkommet etter storbrannen i Portugal, men myndighetene tror det vil bli funnet flere ofre når avsidesliggende områder er gjennomsøkt.

Portugal sørger etter katastrofebrann

En menneskelig tragedie vi aldri har sett maken til, sier Portugals statsminister Antonio Costa etter den voldsomme skobrannen som tok minst 62 liv i helga.

Annonse
Verden

 

– Vi kommer helt sikkert til å finne flere ofre på bakken når vi gjennomsøker landsby etter landsby, sier Costa, som har erklært tre dager landesorg etter storbrannen om lag 200 kilometer nordøst for Lisboa.

Over 60 mennesker er innlagt på sykehus med til dels store brann- og røykskader, og tilstanden til flere av dem betegnes som livstruende.

Brannen oppsto trolig som følge av et lynnedslag i Pedrogao Grande-området lørdag, og et stort område med furu- og eukalyptusbusker sto kort tid etter i full fyr.

Fanget i bilene

Ifølge Portugals innenriksminister Jorge Gomes omkom minst 18 mennesker da de ble fanget i bilene sine, omsluttet av flammer og røyk på veien mellom Figueiro dos Vinhos og Castanheira de Pera.

– Det er vanskelig å si om de flyktet fra flammene, eller om de ble overrasket, sier han.

Andre ofre ble funnet i avsidesliggende hus, og minst tre landsbyer i området er evakuert. Brannen raste mandag morgen fortsatt på fire fronter.

Skremt Guterres

– Jeg er sjokkert og skremt over alle livene som har gått tapt, sa FNs generalsekretær António Guterres søndag.

Guterres, som selv er portugiser, var statsminister i landet fra 1995 til 2002 og lover på vegne av verdenssamfunnet støtte etter brannen.

– FN er rede til å bistå på alle mulige måter, understreker han.

Til unnsetning

Flere europeiske land har alt kommet til unnsetning og sendt brannslukningsfly til Portugal, der 2.000 brannmannskaper nå kjemper mot rundt 140 skogbranner av ulik størrelse.

Mange av brannene er ute av kontroll, og terrenget er knusktørt etter en hetebølge der gradestokken har krøpet til over 40 varmegrader.

Lynnedslag er ofte alt som skal til, og kun små gnister gjør at flammene får tak.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trøstende ord

President Marcelo Rebelo besøkte søndag Leiria-regionen for å møte ofrenes familier, pave Frans kom med trøstende ord fra Vatikanet og EU-president Jean-Claude Juncker hyllet brannmannskapenes modige innsats.

Portugal er ikke ukjent med skogbranner og ble også hardt rammet sist sommer. Da ble over 100.000 hektar lagt i aske på fastlandet, og på turistøya Madeira mistet tre mennesker livet i august. (NTB)

Annonse