Annonse
President for EUs råd, Donald Tusk, blir sannsynligvis gjenvalgt for en ny periode på EU-toppmøtet i dag, men den polske regjeringen har gjort det den kan for å hindre gjenvalget.

Polsk maktkamp bak EU-strid

Polen jobber iherdig mot gjenvalget av EU-president og polakk Donald Tusk på EU-toppmøtet i dag.

Annonse
Verden

 

Dagens EU-toppmøte i Brussel handler om store, vanskelige temaer som økonomi, sikkerhet, migrasjon og situasjonen på Vest-Balkan. Men saken som har fått mest oppmerksomhet i forkant av møtet er valget av ny president. Sittende EU-president Donald Tusk har bred støtte blant medlemslandene for å bli gjenvalgt, bare ikke i hans eget hjemland Polen.

I stedet har den polske regjeringen drevet en iherdig kampanje for å hindre gjenvalget og har lansert en annen landsmann, den relativt ukjente Jacek Saryusz-Wolski, som ny EU-president.

Les også: Hvor går Europa etter brexit?

Uvanlig

Reaksjonen i Polen står i sterk kontrast til stemningen i desember 2014 da Donald Tusk ble valgt til president første gang. Han gikk rett fra statsminister i Polen til presidentstillingen i EU og Polen struttet av stolthet over at en polakk skulle få et så viktig verv i EU. Det hadde aldri skjedd før.

I 2015 var det regjeringsskifte i Polen og det nasjonalkonservative partiet Pis inntok regjeringskontorene. På kort tid har den politiske utviklingen i Polen skiftet retning. Regjeringen har gått til angrep på mediene, domstolene og byråkratiet, og utviklingen sammenlignes med den i Ungarn. Partileder i Pis, Jarosław Kaczynski, ser opp til Ungarns autoritære leder Viktor Orbán. Donald Tusk var partileder for sentrum-høyre partiet Borgerplattformen, partiet Pis’ argeste konkurrent, som styrte Polen fra 2007 til 2015.

Det er ingenting som tyder på at den polske regjeringen vil nå fram med sin interne strid på EU-toppmøtet i dag. Det er ventet at medlemmene skal starte møtet med å stemme over ny president. Polen kan ikke blokkere valget fordi det holder med kvalifisert flertall for å få Tusk gjenvalgt. Likevel har den interne striden sørget for oppsikt og irritasjon i Brussel, skriver nettstedet EUObserver. Det har trolig aldri skjedd før at en kandidat til en toppjobb i EU ikke har støtte på hjemmebane.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Smolensk

68 år gamle Jacek Saryusz-Wolski, den polske regjeringens motkandidat til Tusk, er polsk EU-parlamentariker og har en lang politisk karriere i Tusks parti Borgerplattformen. Men karrien har vært preget av en rekke skuffelser, skriver nettstedet Politico. Saryusz-Wolskis store ambisjoner om høye verv er aldri blitt innfridd. Det kan være forklaringen på at han nå snur ryggen til Borgerplattformen og hopper over til fienden, mener Politico.

Bakgrunnen for den bitre striden mellom Tusk og Pis-leder Jarosław Kaczynski handler om flyulykken i Smolensk i 2010. Ulykken splitter det polske samfunnet og er svertet av en rekke konspirasjonsteorier. Hva som egentlig skjedde i Smolensk preger fortsatt folks daglige samtaler og gir grobunn for bitre feider.

Dårlig vær forårsaket flyulykken som tok livet av 96 mennesker, deriblant en rekke politiske topper i Polen og Jarosław Kaczynskis tvillingbror – Lech Kaczynski som da var Polens president. Donald Tusk var statsminister i 2010 og striden i årene som har gått siden, handler om hvem som hadde ansvaret – presidenten eller regjeringen. Kaczynski anklager Tusk for ulykken. Pis-regjeringen har satt i gang en gransking av saken.

– Det er ikke i Polens interesse at en som han er president, sa Kaczynski til polsk TV i februar, ifølge Politico.

Les også: Polen gir ikke opp kull

Annonse