Annonse
Den planlagte muren mot Mexico er omstridt, og det er ikke klart hvordan den skal finansieres. Deler av grensen har allerede gjerde, som dette ved Tijuana i Mexico.

Penger til mur i det blå

Muren til Mexico skal fortsatt bygges, insisterer Donald Trump – men penger til muren kan bli tatt ut av budsjettet denne uka for unngå krise.

Annonse
Verden

 

Idet Donald Trump nærmer seg 100 dager som president kan han bli nødt til å bite i seg et foreløpig nederlag rundt et av sine viktigste valgløfter: muren som skal bygges ved grensen mot Mexico.

Planen om bygging av mur står fortsatt ved lag, sier Trump. Men Trump ville ha med en del av finansieringen i budsjettforhandlingene som foregår denne uka, og dette kan bli droppet for å øke sjansen for at Kongressen skal bli enige om budsjettet innen fristen midnatt natt til lørdag.

Les også: – Det er ærlig talt ikke så mye Trump har fått til på sine første 100 dager

Utsettes?

Trump kan være villig til å droppe kravet om bevilgning av en liten del av pengene det vil koste å bygge muren i denne omgang. Demokratene er sterkt imot muren, og demokratene i Senatet har mulighet til å stanse budsjettforslaget. Om ikke Kongressen blir enige om budsjettet denne uka, kan deler av statsapparatet bli stengt.

Dersom penger til murbygging blir tatt ut i denne omgang, vil Republikanerne ha mer penger til sikkerhet ved grensen i bytte, skriver The Washington Post.

Men planene om muren legges ikke på is, sier Trump.

– Ikke la fake-media fortelle dere at jeg har endret ståsted om MUREN, skrev Trump på Twitter tirsdag.

Presidentens rådgiver, Kellyanne Conway, sier at det kan bli gjort nye forsøk på finansiering senere i år i stedet.

– Å bygge den muren og få det finansiert er fortsatt en viktig prioritet for ham. Men vi vet også at det kan skje senere i år og neste år. I mellomtiden ser vi at smart teknologi og andre ressurser blir brukt for å øke grensesikkerheten, sa Conway til Fox News tirsdag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dyrere

Trump mener det er Mexico som skal betale for muren, og dette har vært løftet hans. Men dette setter Mexico seg sterkt imot, og Trump har derfor hatt som plan at amerikanske skattepenger skal starte finansieringen, men at pengene skal tas fra Mexico på et senere stadium. Hvordan det skal skje, er uvisst.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, er fornøyd med at pengene til en del av muren trolig blir tatt ut.

– Det er bra for landet at Trump tar muren av agendaen i disse forhandlingene, sier Schumer.

Deler av muren eksisterer allerede langs grensen, men Trump ønsker å ha en komplett barriere langs hele grensen. Men anslaget på kostnadene til muren har steget. Trump mente opprinnelig muren vil koste 12 millioner dollar. Men en rapport fra departementet for innenrikssikkerhet anslå senere at prislappen ville komme på 21.6 millioner, og en annen rapport bestilt av Demokratene i Senatet sier summen vil bli 70 millioner, skriver The New York Times.

Les også: Økonomer skeptiske til Trumps skatteplan

Annonse