Verden

Øyer lager krise

To små, men strategisk viktige, øyer i Rødehavet skaper uro i regionen.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Ved inngangen til Akaba-bukta i Rødehavet ligger øyene Tiran og Sanafir. De er kun interessante av en grunn – deres strategiske beliggenhet.

De to øyene ligger slik at en med letthet kan kontrollere skipsfarten til Israel og Jordan, som ligger lenger opp i bukta. Alle skip som skal til Eilat eller Akaba må passere gjennom en smal passasje som kun er noen kilometer bred, og går under navnet Tiranstredet.

Øyene har tilhørt Egypt siden 1950-tallet, men i en oppsiktsvekkende og historisk avtale gir Egypt øyene nå tilbake til Saudi-Arabia. I bytte får Egypt en enorm økonomisk hjelpepakke på 16 milliarder dollar, samt en bru fra Egypt til Saudi-Arabia som blir den første bruen mellom Afrika og Asia.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Voksende opposisjon

I 1950 ba Saudi-Arabi det da langt mektigere Egypt om å overta kontrollen over øyene av frykt for at Israel skulle erobre dem. At Egypt nå gir øyene tilbake har vekket den egyptiske opposisjonen. Flere tusen har demonstrert i gatene i Kairo og Alexandria, og minst 80 mennesker er blitt arrestert.

– For mange egyptere er dette som å gi fra seg hellig land, forklarer professor Kamal Mougheeth, en menneskerettighetsaktivist og statsviter fra Egypt, til Dagsavisen.

Bekreftelse

Avtalen får også videre regionale konsekvenser. Da Egypt og Israel inngikk en fredsavtale i 1979, forpliktet Kairo seg til aldri å stenge stredet for israelske skip. Nå har Saudi-Arabia, som ikke anerkjenner Israel, gått med på å overta forpliktelsen. Avtalen er dermed nok et tegn på tilnærming mellom Israel og de sunniarabiske statene.

Ifølge forsvarsminister Moshe Yaalon har Israel til og med fått en skriftlig bekreftelse fra Riyadh om at Saudi-Arabia står ved Egypts forpliktelse fra fredsavtalen. Men tross det offisielle fiendeskapet, har de to statene hatt hemmelige kontakter i en årrekke. Den nå avdøde Kong Fahd ble blant annet behandlet av en israelsk lege som ble fløyet inn i all hemmelighet.

Det som bringer de to statene nærmere nå er deres felles fiende, sjiamuslimske Iran. Begge landene frykter Irans voksende innflytelse i Midtøsten, spesielt i Syria, Libanon og Jemen. Ibrahim al-Hatlani, en saudiarabisk kommentator, tror avtalen rundt Tiranstredet vil få følger.

– Det ser ut som om seriøse kontakter mellom Riyadh og Tel Aviv i den aller nærmeste framtida ikke bør overraske noen, skrev han på nettstedet al Monitor.

Seksdagerskrigen

Saudi-Arabia forsøker å stake ut en ny diplomatisk kurs, mer uavhengig av USA. Da president Barack Obama besøkte Riyadh onsdag, kom ikke kong Salman en gang til flyplassen for å ta ham imot. Saudi-Arabia er skuffet over Washingtons linje vis-à-vis Syria og Iran. Men de lave oljeprisene har samtidig begynt å undergrave Riyadh evne til å påvirke utviklingen. Saudi-Arabia har måttet kutte sin støtte til Libanon som i stedet da faller mer inn under Irans innflytelsessfære.

Men det er palestinerne som mer enn noen andre vet hvordan de to ubebodde øyene kan påvirke historiens gang. 17 år etter at Egypt fikk Tiran og Sanafir fra Saudi-Arabia, stengte president Gamal Abdel Nasser stredet for israelske skip. Dette var i mai 1967. Israel svarte med å si at Nassers skritt var en «rød linje» og to uker senere brøt den skjebnesvangre Seksdagerskrigen ut.

Det var i den krigen at Israel okkuperte Vestbredden og Gaza. Snart 50 år senere er konflikten ennå ikke løst. Før 1967 var Vestbredden okkupert av Jordan, mens Egypt okkuperte Gaza. Om en måned skal Frankrike innkalle til en fredskonferanse i det som skal bli nok et forsøk på å løse konflikten.

Mer fra Dagsavisen