Verden

Overgrepssaker feid under teppet

Mens omfanget i Köln-saken vokser i Tyskland, kommer også lignende historier fram andre steder, blant annet i Sverige.

Politiet er nå oppe i 516 saker å etterforske etter hendelsene nyttårsaften. Tallet gikk opp i helgen fra 379. Rundt 40 prosent av sakene dreier seg om seksuelle overgrep av ulik karakter, mens andre tilfeller omhandler vold og tyverier. Selv om ingen er formelt siktet, har politiet i Köln sagt at de mistenkte hovedsakelig er asylsøkere og innvandrere uten lovlig opphold fra Nord-Afrika.

LES KOMMENTAR: Masseovergrepene kan være en ny type terror (Hege Ulstein)

Kritikk

Politiet i Köln er blitt anklaget for ikke ha gjort nok umiddelbart etter overgrepene, og for å ha dysset det ned og holdt tilbake informasjon om hendelsene etterpå. I går fikk politiet kraftig kritikk fra delstatsinnenriksminister Ralf Jäger i Nordrhein-Westfalen i en høring om saken i den regionale forsamlingen i Nordrhein-Westfalen i går.

Jäger kritiserer politiet for både å ha unnlatt å sende forsterkninger underveis, og for hvordan politiet har behandlet saken i offentlighet. Han bedyret at delstatsinnenriksdepartementet ikke ga noen beskjed om at politiet skulle tie om hvilken bakgrunn eller status gjerningsmennene hadde, ifølge avisen Frankfurter Allgemeine.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Konsekvenser

Ralf Jäger sier fakta ikke må feies under teppet.

– Både vitneutsagn og rapporter fra politiet i Köln tyder på at det nesten utelukkende var mennesker med migrasjonsbakgrunn som begikk disse straffbare handlingene, sa Ralf Jäger i en høring om saken i den regionale forsamlingen i Nordrhein-Westfalen i går, ifølge avisen Bild.

Saken har allerede fått konkrete konsekvenser: politisjefen i Köln har gått av etter kritikk om at politiet ikke gjorde nok med saken umiddelbart.

LES OGSÅ Tyskland jakter svar etter masseovergrep

Skjerper lover

Mens selve kriminalsaken vokser fra dag til dag i omfang, får den også stadig større politisk betydning, og har intensivert debatten om innvandring. Nesten tre av fire tyskere mener migrasjon er den saken regjeringen først og fremst må konsentrere seg om dette året, ifølge en meningsmåling gjort for kringkastingsselskapet ARD.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière varsler skjerpede lover for å straffe de skyldige etter masseovergrepene, men advarer samtidig mot økt fremmedfrykt. Søndag kveld ble seks pakistanere og en syrisk mann angrepet i sentrum av Köln – angrep som antas å komme i kjølvannet av overgrepssaken. Det er nettopp slike reaksjoner mot uskyldige personer mange frykter.

Også i Sverige har en lignende sak kommet opp fram, også der med anklager om at politiet har forsøkt å dysse informasjon.

I Østerrike og Sveits har saken også intensivert innvandringsdebatten. I den østerrikske byen er det rapportert om lignende hendelser men i mindre omfang, skriver Reuters. Også i sveitsiske medier har det kommet fram en rekke saker om kvinner som har opplevd lignende. Neste måned skal det holdes en folkeavstemning i Sveits om hvorvidt utenlandske kriminelle kan sendes ut av landet, planlagt før dette skjedde.

LES OGSÅ: Mona ble seksuelt misbrukt og banket opp under opprøret i Egypt

Mer fra Dagsavisen