Mørke skyer samler seg over New Yorks velkjente profil. Orkanvarselet har ikke bare fått newyorkerne til å legge om planene. Obama har innstilt valgkampmøter for å være i hovedstaden Washington idet orkanen Sandy nærmer seg land. FOTO: NTB SCANPIX

Orkan slår inn 
i valginnspurten

President Obama og Mitt Romney må avlyse deler av den viktige valgkampinnspurten på grunn av orkanen som nå truer USAs østkyst.

NEW YORK (Dagsavisen): Midt i sentrum av New York, like ved Manhattan bridge, har ekteparet Elizabeth Golón og Herson Cabreras hendene fulle. De har kjøpt inn store mengder vann, appelsinjuice og toalettpapir for å forberede seg på orkanen Sandy, som er ventet å treffe New York i dag. De er ikke redde, men liker å være forberedte.

- New Yorkere bekymrer seg ikke over noen ting, men vi er forberedt på alt, nærmest roper Herson Cabreras, mens han lemper litervis med vann fra bilen over i en trilleveske.

 

Masseevakuering

Vinden tiltok kraftig i New York utover ettermiddagen i går, og borgermester i New York Michael Bloomberg beordret evakuering av 375.000 mennesker fra lavtliggende områder i og rundt metropolen. All kollektivtransport ble i går kveld stengt. Alle skoler og en rekke arbeidsplasser holder dørene lukket i dag.

- Dette er en alvorlig og farlig storm, advarer ordfører Michael Bloomberg, som ber innbyggerne skaffe seg viktige forsyninger.

Orkanen Sandy har allerede tatt minst 66 liv i Karibia. Det er ikke vindstyrken i orkanen som utgjør den største trusselen, men det unormalt store omfanget og dessuten at den beveger seg langsomt. Uværet gir kraftig vind over et svært stort område og vil gi langvarige og gjentatte oversvømmelser, ifølge meteorologer.

I New Yorks matbutikker er hyllene i ferd med å tømmes for vann, hermetikk, potetgull og kjeks. Carrissa Rodriquez har båret 90 liter vann opp i femte etasje i sin leilighet i Chinatown, sør på Manhattan. Heller ikke hun er særlig bekymret, men gjør som både ordfører Bloomberg og kjæresten ber henne om, i tilfellet orkanen virkelig treffer.

- Det er best å være forberedt. Det var kjæresten min som insisterte på alt dette vannet. Vi får bare holde oss hjemme til det går over, sier hun, andpusten etter all bæringen.

 

Påvirker valgkampen

Orkanvarselet har ikke bare fått newyorkerne til å legge om planene. Obama har innstilt valgkampmøter for å være i hovedstaden Washington idet orkanen Sandy nærmer seg land. Dette skjer midt i innspurten av valgkampen. Obama hadde egentlig lagt opp et intenst reiseprogram de neste dagene.

Meningsmålingene viser så godt som dødt løp, og Obama har også mistet forspranget i flere viktige vippestater. Uværet skaper også problemer for forhåndsstemmingen flere steder langs USAs østkyst. Men også utfordrer Mitt Romney har lagt om på sitt program i påvente av stormen.

- Sandy er et stort og farlig uvær, advarte Obama i går. Han ba folk langs kysten ta faren på alvor og følge rådene fra myndighetene. Obama fikk i går en oppdatering om orkanen og forberedelsene som er gjort før den når land i dag eller i morgen.

Presidenten sa han følte seg trygg på at ressursene som trengs er på plass, men advarte om at det kreves omfattende og rask respons når uværet slår til.

- Vi vil skjære igjennom papirmølla, og vi skal ikke kjøre oss fast i en masse regler, sa Obama. Det er fare for store oversvømmelser langs østkysten av USA på grunn av uværet.

 

Ikke første gang

Situasjonen er ikke ulik forberedelsene til orkanen Irene, som for ganske nøyaktig ett år siden rammet USAs østkyst. Også da var butikkhyllene i New York ribbet for mat og vann, og hundretusenvis av mennesker ble evakuert. Irene, som ikke var sterkere enn en tropisk storm da hun kom til New York, gjorde minimal skade. Ekteparet Golón og Cabreras var blant mange innbyggere som evakueringsvarsel i fjor, men som valgte å bli i leiligheten. Det vil de gjøre i år også.

- Vi er forberedt. For å være helt ærlig, tror jeg ikke myndighetene aner hvor ille eller hvor bra det kan gå. Det tenker vel at det er best å være føre var, sier Golón til Dagsavisen.

Flere hundre flyginger til millionbyen er kansellert. Men mange håper fortsatt at uværet vil endre kurs.

- Hvis den snur er det flott - virkelig flott. Men hvis ikke, så må vi være forberedt, sier guvernør Andrew Cuomo.

 

Vanlig folkeliv

Selv om mange hamstret i går, var på langt nær hele New York preget av orkanvarselet. På Manhattan er folkelivet som det pleier være en søndag ettermiddag, sier konsul Hedda Werenskiold ved Norges konsulat i New York til NTB. Werenskiold, som også er sikkerhetsansvarlig, sier hun så langt bare har fått telefon fra en nordmann i New York som har hatt spørsmål om orkanen Sandy.

- Vårt budskap til nordmenn her er å følge nøye med på lokale nyhetssendinger og sørge for å ha tilstrekkelig proviant og for minst 72 timer, sier hun.

Frode Jacobsen, som er på ferie i New York, merker også at noe er i gjære.

- Vi merker at drosjesjåfører og restaurantgjester snakker mye om Sandy. Og i formiddag så vi stor aktivitet foran en av elektrisitetsverkets bygninger her. 50-60 av etatens biler sto parkert der, sier han til NTB.

- Ellers merker vi ikke mye til at byen forbereder seg på møtet med Sandy. Alt ser søndag ut til å være som normalt her på Time Square hvor vi befinner oss nå, legger han til.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no