Verden

Ordkrig om økonomien

En uke før EU-avstemningen er det full ordkrig om skjebnen til britisk økonomi ved en utmelding. Nei-siden har styrket seg på oppløpet.

Bilde 1 av 3

Løpet er svært jevnt foran folkeavstemningen 23. juni i Storbritannia: et gjennomsnitt av seks nylige målinger viser 51 prosent for å fortsette å bli i EU og 49 prosent for en utmelding (brexit). De som ikke har bestemt seg er ikke med i målingene, som refereres hos nettsiden What UK thinks.

Målingene viser fortsatt ulike resultater, men i alle målinger har exit-siden styrket seg i løpet av de siste fjorten dagene.

Les også: Anglomania – den vanskelige kjærligheten til England

Advarsler

Dermed er statsminister David Cameron og andre på pro-EU-siden i full gang med å advare mot farene de ser ved en utmelding, mens brexit-siden blåser av advarslene og tvert imot mener det er penger å tjene på å melde seg ut.

Dette er noen av påstandene som er lagt fram i ordkrigen om økonomien:

David Cameron: Å melde seg ut vil være en økonomisk bombe for Storbritannia.

Anti-EU-siden: Storbritannia betaler 350 millioner pund i uka til EU, som vi heller kunne brukt på helsevesenet.

Pro-EU-siden: Om vi går ut vil landet innen 2030 miste inntekter som tilsvarer 4.300 pund hvert år for hver husholdning.

I går framholdt anti-EU-siden at de som i dag mottar EU-subsider i Storbritannia vil fortsette å kunne få det også utenfor EU, fordi andre midler kan frigis til dette. Pro-EU-politiker Alan Johnson i Labour svarte med å kalle det «fantasiøkonomi».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Mot sin hensikt

Skremselspropagandaen fra begge sider virker mot sin hensikt, mener professor Michael Keating ved Universitetet i Aberdeen.

– Det er umulig å gjøre slike kalkuleringer om hva som vil skje økonomisk, det framstår som komplett nonsens. Det skremmer heller velgere bort fra å stemme, sier Keating til Dagsavisen.

Statsminister David Cameron har tatt fram innstendige advarsler de siste dagene og ukene om hva som kan skje ved en utmelding.

– Ikke risiker jobben, ikke kast bort dine barns framtid, ikke risiker styrken og framtiden for landet vårt på grunnlag av misvisende statistikk fra en kampanje som er beredt til å si hva som helst for å få det resultatet de ønsker, sa Cameron nylig på et valgmøte.

Cameron på sin side er blitt beskyldt for å lyve av egne partifeller som kjemper på brexit-siden.

Les også: Skremt av mulig brexit

Tyskland advarer

Nå har også tonen hardere fra europeiske politikere: Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble advarte i helgen om at det ikke vil bli noen britisk tilgang til det indre marked dersom Storbritannia går ut av EU. En norsk eller sveitsisk modell blir neppe aktuelt, sa den profilerte tyske politikeren i et intervju med Der Spiegel.

– Hvis flertallet i Storbritannia velger brexit, vil det være å velge bort det indre marked. Inne er inne. Ute er ute, sa Schäuble.

Der Spiegel laget en egen utgave også med engelsk språk i helgen, og la ut ekstra mange eksemplarer for salg i Storbritannia, med forsiden «Please don´t go».

Les også: Slåss for å holde EU samlet

Uklart

Hva slags økonomiske forbindelser Storbritannia vil ha til andre land ved en eventuell utmelding, er ikke klart.

En mulighet er en løsning der landet står uten spesielle avtaler med EU, og der landet gjør selvstendige handelsavtaler med Verdens handelsorganisasjon (WTO) eller bilateralt med andre land, noe som i dag gjøres via EU.

En annen mulighet er at Storbritannia søker en form for avtale med EU for å få tilgang til det indre markedet, som sikrer fri bevegelse for personer, varer, tjenester og kapital i et område med 500 millioner mennesker. Norge, Liechtenstein og Island har tilgang på dette via EØS-avtalen, mens Sveits har en egen frihandelsavtale med EU.

Omtrent halvparten av Storbritannias handel med utlandet foregår med EU-land i dag.

– Uansett hva slag avtale vi eventuelt får, vil det ikke bli noen smertefri vei ut av EU, påpeker Michael Keating.

Brexit-siden mener et Storbritannia ute av EU vil blomstre, og mener statsminister Cameron og hans meningsfeller driver skremselspropaganda om farene ved å gå ut.

Les også: Her er krisene EU må fikse

Mer fra Dagsavisen