Annonse
Den USA-ledede koalisjonens krigføring mot IS i Syria og Irak har krevd tusenvis av sivile ofre. Denne lille gutten ble såret i et angrep mot Vest-Mosul, som fortsatt kontrolleres av IS.

Opptil 5.000 sivile drept i norskstøttet kamp mot IS

Opptil 5.000 sivile drept i norskstøttet kamp mot IS, ifølge organisasjonen Airwars. Mars var den verste måneden siden 2014.

Annonse
Verden

Mellom 3.000 og 5.000 sivile er hittil drept av den norskstøttede koalisjonen mot IS, og mars måned var den verste siden høsten 2014, viser en oversikt. 

Den USA-ledede koalisjonen, som Norge deltar i, gikk til krig mot den ytterliggående islamistgruppa IS i september 2014.

Siden er det gjennomført nærmere 12.000 flyangrep i Irak og nærmere 8.000 i Syria, med store sivile tap som følge, viser en oversikt fra Airwars.

Den uavhengige, britiske organisasjonen samler og analyserer informasjon fra en rekke kilder, blant annet menneskerettighetsorganisasjoner og offisielle militære kilder i landene som deltar i koalisjonen.

Verste måned

Mellom 8.300 og 12.200 sivile er hittil meldt drept i koalisjonens angrep mot antatte opprørsmål i Syria og Irak, går det fram av databasen Airwars har opprettet.

Etter en grundig analyse av meldingene og kildenes troverdighet, konkluderer organisasjonen med at det reelle antallet i midten av april lå et sted mellom 3.061 og 4.943.

Mars måned var den verste siden koalisjonen gikk til krig mot IS for 32 måneder siden, slår Airwars fast. Opptil 1.216 sivile ble med stor grad av sikkerhet drept i angrep fra koalisjonen denne måneden, og det var over fire ganger så mange som måneden før, slår de fast.

– Dette er ikke anonyme ofre, understreker Airwars, som navngir hundrevis av ofrene.

Verst i Mosul og Raqqa

Den USA-ledede koalisjonens angrep krever nå langt flere sivile liv enn det de russiske angrepene gjorde da de var som mest aktive i Syria i 2016.

I og rundt Raqqa, hovedstaden i det såkalte kalifatet IS har proklamert, har de sivile tapene skutt i været. Der ble mellom 320 og 860 sivile etter all sannsynlighet drept av den USA-ledede koalisjonen i mars, slår Airwars fast.

– Koalisjonen drepte etter all sannsynlighet hundrevis av sivile i Syria i mars, uten at dette fikk særlig pressedekning, konstaterer organisasjonen.

I den irakiske offensiven for å gjenerobre Vest-Mosul fra IS, der den USA-ledede koalisjonen er en sentral støttespiller, hevdes det at mellom 1.308 og 2.435 sivile ble drept i mars. Airwars mener å kunne gå god for at opptil 355 sivile ble drept, mot drøyt 60 måneden før.

"Bombe dritten ut av IS"

Donald Trump har lovet "å bombe dritten ut av" IS, men Pentagon nekter for at de har fått friere tøyler etter at han overtok som president.

Irakiske talsmenn hevder imidlertid at det nå er langt enklere for landets sikkerhetsstyrker å be om amerikansk flystøtte enn det var tidligere.

USA hevder at svært få sivile blir drept i koalisjonens angrep mot antatte IS-mål i Syria og Irak, men hevder til gjengjeld å ha drept over 50.000 opprørere.

Airwars og menneskerettsorganisasjoner som Amnesty International kaller dette lite troverdig, og er sterkt kritiske til koalisjonens manglende vilje til å granske de mange meldingene om sivile tap.

(NTB)

Annonse