Verden

Opprør mot Hamas i Gaza

Tusenvis av palestinere har i flere dager strømmet ut i Gazas gater for å protestere – mot eget Hamas-styre. Situasjonen anses som eksplosiv.

JAFFA (Dagsavisen): De satte fyr på søppelkasser og hjuldekk, og kastet stein mot sikkerhetsstyrkene til Hamas. Fra flyktningleiren Jabalia i nord til Khan Younis i sør så en de samme scenene, palestinere som hadde fått nok av Hamas sitt styre inntok gatene. Det har vært flere dager med protester de siste dagene.

– Dere kjører rundt i jeeper og flotte biler, vi har ingenting, skrek demonstrantene i Gaza.

– Vi vil leve, jødene er bedre enn dere, skrek andre i et slagord som knapt kunne vært bitrere for Hamas-regimet. Foreløpig makter ikke islamistene å slå ned spirene til opprør.

Ifølge den London-baserte arabiskspråklige avisen Asharq al-Awsat, anser Hamas nå protestene som en reell trussel mot deres fortsatte styre i den palestinske kyststripen, og har mobilisert ikke bare sine politistyrker, men også sine militære styrker for å knuse opprøret.

Arrestasjoner

I helgen ble minst 80 palestinere tilknyttet Fatah-bevegelsen arrestert rundt omkring i Gaza-stripen. Fatah er organisasjonen tilknyttet president Mahmoud Abbas, rivalen som styrer på Vestbredden.

Andre ble regelrett banket opp i gatene. En video som ble spredt viste en palestiner som tente på seg selv i protest. Det er imidlertid usikkert om videoen er av ny dato.

Palestinske journalister som våget å rapportere om demonstrasjonene, er blitt arrestert.

Les også: Det er ikke lenger Israel som er den store fienden i Midtøsten

Knebles

– Situasjonen her er veldig vanskelig, sier «Leila», en palestinsk kvinne fra Gaza by, til Dagsavisen.

Leila er ikke hennes virkelige navn. Av frykt for Hamas-regimet vil hun være anonymisert.

– Hamas kontrollerer mediene her. Men da ungdommer begynte å offentliggjøre videoer på sosiale medier som viser hva Hamas gjør, startet det hele, forteller hun.

Hamas tok makten i Gaza i 2007 i en kort, men blodig palestinsk borgerkrig. Rivaliserende aktivister fra Fatah-bevegelsen ble da regelrett kastet fra høye hustak, og frykten ble så stor at mange flyktet til fienden, israelerne, ved grensegjerdet.

Under regimet som Hamas så opprettet har en hatt en nulltoleranse for protester mot eget regime. Kun mot Israel kunne det demonstreres. Ytringsfriheten ble kneblet.

Antatte rivaler kunne bli dratt ut i gatene og skutt i hodet mens forbipasserende så på. Med slik vold ble tonen satt – folk lærte ikke å si noe offentlig mot Hamas. I 2011, da den arabiske våren spredte seg, var de palestinske islamistene raskt ute med å undertrykke ethvert tilløp til demonstrasjoner.

Les også: Israels venstreside ligger nede

– Terroriserer

Fiendskapet mellom Hamas og Fatah er fremdeles stort. Da de første videoene om Hamas sin brutalitet i forrige uke nådde Vestbredden, var ikke president Abbas sin rådgiver nådig.

– Dette er ikke de israelske okkupasjonsstyrkene. Dette er Hamas-banden som terroriserer og undertrykker de sultne menneskene i Gaza, skrev Hussein al-Sheikh, en Fatah-leder, på Twitter.

I sin tid nøt islamistene bred støtte i Gaza, først og fremst fordi de hadde etablert et større hjelpeapparat for fattige og fordi de ennå ikke var ansett som korrupte. I dag er mye av sympatien borte.

Ifølge FN er Gaza på randen av en humanitær katastrofe. Årsakene er mange; delvis Hamas’ eget vanstyre og delvis fordi både Israel og Egypt stort sett holder sine grenser stengt, og ikke minst fordi den rivaliserende regjeringen i Ramallah holder pengestøtte tilbake for å undergrave Hamas.

En Hamas-topp Dagsavisen har snakket med sier at demonstrasjonene ikke engang var rettet mot dem.

– Dette er folk som lider under okkupasjonen, under sanksjoner. Dette er demonstrasjoner mot den arabiske verdenen, som ikke gjør noe, mot verdenssamfunnet, som ikke bryr seg, sa Ahmad Yousef, en av strategene i Hamas-bevegelsen.

– I Ramallah er det de som ønsker at vi skal minste kontrollen her. De hisser opp stemningen. Så våre sikkerhetsstyrker har ikke hatt noe annet valg enn å slå ned mot slike folk i Gaza, sier Yousef.

Eksplosiv situasjon

At situasjonen er eksplosiv er det ingen tvil om. I forrige uke skjedde det også noe høyst uvanlig midt under demonstrasjonene: Plutselig ble to mellomdistanseraketter avfyrt fra Gaza mot den israelske storbyen Tel Aviv, og det var dette som utløste de israelske angrepene som Hamas fordømte. Men at Hamas i det hele tatt avfyrte raketter mot Tel Aviv, mer enn 60 kilometer unna, ble av mange i Gaza sett på som et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra egne fadeser. Hamas sliter ennå med at de ikke har noen visjon å tilby palestinerne i Gaza, bare mer av det samme.

– De går til krig mot Israel for å kneble folk til stillhet, sier Leila.

Les også: Gaza: - Ekstremt farlige angrep

Mer fra Dagsavisen