Annonse
NTB SCANPIX

Ønsket Merkel velkommen til det hvite hus

President Donald Trump fastslo at andre NATO-land må bære en større del av byrden da han holdt pressekonferanse med Tysklands Angela Merkel i Det hvite hus.

Annonse
Verden

 

 

Verken Merkel eller Trump la skjul på at de to er uenige i en rekke spørsmål, men begge mente også at fredagens møte, som var deres første ansikt til ansikt, hadde vært nyttig.

– Det er langt bedre å snakke til hverandre enn om hverandre, sa Merkel.

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt de to ville finne tonen ettersom Trump under valgkampen flere ganger rettet krass kritikk mot Merkel, ikke minst mot den tyske flyktningpolitikken.

Da Merkel ble spurt som sitt forhold til Trump, svarte hun med å si at det er godt at folk kommer inn i politikken på ulike vis og har forskjellige bakgrunner.

Ba om rettferdighet

Trump har flere ganger tatt til orde for at andre NATO-land må trappe opp sine egne militærbudsjetter betydelig slik at NATO-utgiftene blir jevnere fordelt.
– Jeg gjentok for kansler Merkel min sterke støtte til NATO, så vel som behovet for at våre NATO-allierte betaler en rettferdig andel av forsvarsutgiftene, sa Trump.

– Mange land skylder store pengesummer fra tidligere år, og det er veldig urettferdig mot USA. Disse landene må betale det de skylder, sa han videre.

NATO har tidligere besluttet at alle medlemslandene skal bruke 2 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på militæret, og Merkel lovet under pressekonferansen at Tyskland skal innfri det målet. Foreløpig ligger Tyskland langt under, mens USA ligger langt over.

– USA kom dårlig ut

Trump brukte også pressekonferansen til å be om mer "gjensidig og rettferdig handel", men han insisterte på at han ikke er noen "isolasjonist".

– Alt jeg ønsker er rettferdighet, sa Trump, som mener at USA har kommet dårligere ut i forhandlingene om frihandelsavtaler enn en rekke andre land.

– Millioner av hardtarbeidende amerikanske borgere har kommet på etterskudd som følge av internasjonal handel, og sammen kan vi skape en framtid der alle borgerne våre har mulighet for økonomisk trygghet, sa den amerikanske presidenten og mangemilliardæren.

 

(NTB)

Annonse