Annonse
Dødsdømte Ledell Lee (nr to fra venstre) ankommer retten i Pulaski tidligere denne måneden.

Omstridt henrettelse gjennomført i Arkansas

Det var Ledell Lee som ble henrettet. Staten Arkansas har planlagt flere nye henrettelser neste uke.

Annonse
Verden

 

 

Den amerikanske delstaten Arkansas har for første gang på nesten tolv år gjennomført en henrettelse. Flere andre skal dø før giften som benyttes går ut på dato.

Forsvarerne til Ledell Lee (51) ba USAs høyesterett hindre at han ble henrettet, men dette ble avvist. Dermed kunne dødsdommen fullbyrdes sent torsdag kveld lokal tid.

Lee var dømt til døden for å ha drept sin nabo Debra Reese i 1993.

Arkansas hadde opprinnelig planlagt en rekke nye henrettelser neste uke før et av stoffene som brukes til å ta livet av de dødsdømte går ut på dato. Flere av henrettelsene er blitt stanset av rettsvesenet, og det ligger nå an til at tre dødsdommer vil bli fullbyrdet neste uke.

Henrettelsen av Lee beskrives som vellykket. Han døde i løpet av 12 minutter og viste ikke tegn til smerte etter å ha fått giftsprøyten som blant annet inneholdt bedøvelsesmiddelet midazolam. I andre amerikanske delstater er midazolam blitt brukt ved mislykkede henrettelser som kan ha påført de dødsdømte store smerter.

Forrige gang noen ble henrettet i Arkansas, var for nesten tolv år siden. Utløpsdatoen på delstatens beholdning av midazolam er i slutten av april. Legemiddelselskapet som produserer stoffet, forsøker å hindre at det brukes til henrettelser. (NTB)

Annonse