Verden

Omstridt favoritt

Susan Rice var så godt som klar for jobben som USAs nye utenriksminister. Så gjøv gamle og nye fiender løs på henne.

PROFILEN

Hvem: Susan E. Rice (48)

Hva: USAs FN-ambassadør og mulig ny utenriksminister.

For to uker siden virket det ganske klart: Susan E. Rice skulle bli USAs nye utenriksminister etter Hillary Clinton. Så begynte bråket.

- Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å hindre henne i å bli USAs utenriksminister, sa republikaner og tapende presidentkandidat i 2008 John McCain på TV. 97 republikanske kongressmedlemmer skrev brev til Obama og ba om at Rice ikke nomineres.

Selv folk som er sympatisk innstilt til Obama, protesterte. De profilerte kommentatorene Maureen Dowd i New York Times og Dana Milbank i Washington Post har begge skrevet svertende spalter om Obamas favoritt. Hvorfor er de så skeptiske?

Benghazi-spøkelset

Den umiddelbare årsaken er uttalelser Rice ga på TV rett etter drapet på den amerikanske ambassadøren til Libya 11. september. Rice hevdet at angrepet var utslag av en spontan demonstrasjon etter den omstridte Muhammed-filmen. Det viste seg ikke å stemme. Rice snakket på grunnlag av tidlig og mangelfull etterretning, men blir fortsatt beskyldt for en dekkoperasjon.

Dette er republikanernes hovedkritikk. Dowd, Milbank og andre legger mer vekt på Rices personlighet, som de mener ikke passer til å være utenriksminister. Hun beskrives som udiplomatisk, dominerende og full av bannskap. Milbank siterer for eksempel lukkede kilder som hevder Rice viste fingeren til kollega Richard Holbrooke under et møte på 90-tallet.

Under alt dette ligger gammelt fiendskap. Susan Rice var en ung utenrikspolitisk stjerne da hun kom inn i Clinton-administrasjonen som 28-åring i 1993. Fire år senere ble hun en av USAs yngste statssekretærer gjennom tidene.

Minner om Rice

Men da Obama dukket opp, skiftet Rice side. Hun sluttet seg tidlig til Obamas valgkamp som utenrikspolitisk rådgiver, og kom med hard kritikk mot Hillary Clintons utenrikspolitikk. Det spekuleres i at det er Clintons gamle allierte som nå forsøker å sverte Rice som en takk for sist.

FN-ambassadør Rice har vært en fortrolig rådgiver for Obama gjennom fire år, og anses som hans personlige favoritt til jobben. Men blir hun nominert, må hun igjennom høringer i Senatet som republikanerne kan trekke ut i det uendelige. Spørsmålet nå er om Obama er villig til å ta den kampen.

Blir Rice nominert, får USA sin tredje kvinnelige utenriksminister på rad. Rice er ikke i slekt med Condoleezza Rice, men bakgrunnen har flere likheter: Begge er afroamerikanske kvinner utdannet ved eliteuniversitetet Stanford og med doktorgrad i internasjonal politikk.

Susan Rice kommer fra en elitefamilie i Washington DC og har hatt en karriere som har pekt rett oppover siden hun gikk ut med doktorgrad fra Oxford. Foruten åtte år i Det hvite hus og UD under Clinton, har hun sju år bak seg som forsker ved Brookings Institution.

For intervensjoner

Politisk vil det neppe bli noen stor overgang fra Clinton dersom Rice blir minister. Rice er mest kjent for sitt engasjement for humanitære intervensjoner. Det skyldes Rwanda. I 1994 var hun medansvarlig for Bill Clintons avgjørelse om ikke å sende amerikanske tropper for å stanse folkemordet.

- Jeg sverget til meg selv at hvis jeg noen gang sto foran en slik krise igjen, skulle jeg gå inn for dramatisk handling, gå ned i flammer om det var nødvendig, sa hun til Atlantic Monthly i 2001.

Noe senere gikk hun som forsker ved Brookings hardt inn for militær intervensjon i Darfur. Og i fjor vår var Rice en av dem som presset på for bombetoktene over Libya. Men det virker likevel ikke mer sannsynlig at USA griper inn i Syria selv om Rice blir utenriksminister.

- Hvis noen tror jeg blir en bombekaster eller en som vill i blikket presser på for militær intervensjon, så kjenner de ikke meg. Det finnes ingen universell oppskrift, sa Rice til Washington Post i september. Nå som forsiktig realpolitiker, helt i tråd med sjefens linje.

ivar.iversen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen