Verden

Olga stemmer ja til abort: – Loven setter liv i fare. Vi må gi kvinner et valg om deres egen helse.

Fredag holder Irland folkeavstemning om grunnlovstillegget som splitter befolkningen i to leire. Vi har møtt en aktivist fra hver side.

DUBLIN (Dagsavisen): – Jeg er mor til en fire år gammel jente. Forrige gang det var en avstemning om dette, var jeg like gammel som hun er nå, sier Olga Wehrly.

Med t-skjorte som det står «repeal» (opphev) på, viser hun klart hva hun mener mens hun driver kampanje i gatene: hun vil fjerne det åttende grunnlovstillegget.

Les også: Fatima stemmer nei til abort: – Sier vi ja til dette, vil ikke ufødte barn ha rettigheter lenger (DA+)

Rigid

Hun ramser opp en rekke grunner.

– I dag er loven svært rigid. Den setter liv i fare. Vi må gi kvinner et valg når det gjelder deres egen helse, og gjøre abort trygt i dette landet, for folk reiser fortsatt ut, de tar fortsatt abort. Nå må vi ta ansvar for dette her i Irland. Jeg føler veldig sterkt for dette, sier hun og fortsetter:

– Abort er teknisk sett lovlig her, for man har lov til å reise ut. Men det betyr at folk som ikke har rett til å reise, som asylsøkere, ikke kan få tilgang. I tillegg må kvinner etter vår lov føde fram barn som uansett ikke vil overleve, sier hun.

– Nei-siden sier at dersom ja-siden vinner, vil det være mulig å få abort opp til seks måneder?

– De bruker så mye skremselspropaganda. Lovforslaget som foreligger er langt strengere enn i Storbritannia. Det vil være uten restriksjoner opp til 12 uker, og man vil kunne innvilge abort opp til 24 uker i helt spesielle tilfeller, men der hvor barnet er levedyktig vil det bli fødsel heller enn abort.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aggressivt

Hver dag tar tre irske kvinner abortpiller kjøpt på internett fra utlandet.

– Disse får ingen medisinsk oppfølging etterpå. Det er ikke trygt, sier Wehrly.

– Et av argumentene fra nei-siden er at det vil bli «frislipp», altså føre til mange flere aborter?

– Det stemmer ikke med fakta. Portugal fikk en nedgang i antall aborter da det ble lov. Vi så den samme skremselspropagandaen i Irland da vi hadde folkeavstemning om å tillate skilsmisse. Det skjedde ikke.

– Mange sier de opplever dette som en ufin debatt?

– Ja, den er veldig stygg. Folk har fått bilen sin vandalisert fordi de har ja-merker på den. En jente ble dyttet på gaten. Jeg er blitt kalt morder så mange ganger denne uka, jeg blir ropt til på gaten, som regel av eldre menn. Når jeg ser nei-folk ser det ut til at de kan bli ganske aggressive, sier hun.

De fleste hun kjenner skal stemme ja. Men hun vet om flere familier som er splittet.

– Jeg er involvert i «Parents for choice», som nå heter «Parents for yes», og jeg vet om mange par som har hatt det vanskelig i mange måneder nå fordi de har forskjellige meninger.

Les også bakgrunnshistorien: Slik kom Irland fram til folkeavsteming etter flere tiår med strid

Endring

Flere politikere har endret mening de siste månedene, fra nei til ja.

– Helseministeren er en av dem: Han var helt imot, men snudde da han hørte alle vitnesbyrdene av hva kvinner har gått gjennom under det åttende grunnlovstillegget. Jeg tror det er en bred vilje blant flere politikere nå til å få en endring, sier hun, og håper regjeringens forslag går gjennom.

– Jeg tror vi har kommet til et vendepunkt og at folk har mer medfølelse med kvinner. Dette er ikke et svart-hvitt-spørsmål, det er mange grånyanser. Hver eneste person har sin historie, og noen av dem er hjerteskjærende. Vi kan ikke bare si «dette er galt, dette er mord» – det er mangel på empati.

Les også: – Jeg ble spyttet på og kalt barnemorder  (DA+)

Dette sier ja-siden

* Kvinner må få lov til å ta trygge og lovlige aborter i hjemlandet.

* La leger behandle kvinner uten frykt for å bryte loven.

* La kvinner selv ta avgjørelser om sin egen kropp og helse. I dag får ikke kvinner som er voldtatt eller utsatt for incest lov å ta abort i Irland. Gravide som bærer fostre med store misdannelser må bære det fram til fødsel etter irsk lov.

* Det er forskjell på en kvinne og et embryo, men dagens lov sidestiller de to.

Kilder: Together for Yes, Abortion Rights Campaign

Mer fra Dagsavisen