Reisende på en jernbanestasjon i Seoul ser Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-gwon (til venstre) snakke med lederen for Nord-Koreas delegasjon Ri Son-gwon i en TV-sending fra samtalene i Panmunjom tirsdag. – Sør- og Nord-Korea begynner møtet klokken 10, står det på skjermen.

OL blir et symbol på koreansk tøvær

Korea-eksperter tror på et pusterom i konflikten på Korea-halvøya etter tirsdagens vellykkede samtaler. Nord-Koreas deltakelse i OL er et viktig signal.

Verden

 

Konflikten har de siste årene vært preget av krigsretorikk, rakettester og sanksjoner, og samtalene er ett av få tegn på forhandlingsvilje.

De to landene har kunngjort at de er enige om å innlede militære samtaler for å dempe konflikten. De har også bestemt seg for å gjenopprette en militær direktelinje som har vært kuttet i nesten to år. I tillegg har Sør-Korea signalisert at landet vil kunne oppheve sanksjonene mot Nord-Korea på midlertidig basis. Landet har også foreslått at familier som er blitt splittet av konflikten, skal kunne møtes neste måned, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Størst oppsikt vekker det imidlertid at Nord-Korea har bestemt seg for å sende en delegasjon til vinter-OL i Sør-Korea i februar, med både utøvere, et oppvisningslag i taekwondo, en heiagjeng, et pressekorps, tilskuere og medlemmer av Nord-Koreas olympiske komité. Beslutningen har stor politisk betydning, mener Liselotte Odgaard, lektor ved Forsvarsakademiet i København.

USA og Kina

– Nord-Korea og Sør-Korea bruker OL til å vise at de snakker sammen igjen. Det har skjedd etter at Sør-Korea i over et år har forsøkt å få Nord-Korea i tale, men de har møtt en mur av taushet, sier Odgaard til Ritzau.

Hun mener at både Kina og USA har spilt en viktig rolle for å gjøre samtalene mulig. Mens Kina har bedret sitt forhold til Sør-Korea, har USA sagt ja til å utsette de neste militærøvelsene med Sør-Korea til etter OL.

Kina ga tirsdag uttrykk for å være svært fornøyd med samtalene.

– Som Korea-halvøyas nabo støtter og gleder Kina seg over de siste positive handlingene som de to koreanske landene har gjort for å bedre sitt gjensidige forhold, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Beijing.

– Trump i skyggen

Også Russland roser samtalene og understreket at dialog er den eneste farbare vei for å løse konflikten.

Reaksjonen fra USA lot imidlertid vente på seg, og spørsmålet er hvorvidt president Donald Trump er like fornøyd med utviklingen, ifølge Niklas Swanström, sjef for Institutet för sikkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) i Stockholm.

– Denne avtalen setter Donald Trump på tilskuerplass, og det tror jeg ikke han er helt fornøyd med, sier den svenske eksperten.

Han understreker at tiltakene som Nord-Korea og Sør-Korea nå er enige om, ikke betyr at de er på vei mot en varig fred.

– Man skal være tydelig på at vi har en midlertidig ro og en mulighet til å håndtere situasjonen. Men man skal ikke tro at dette automatisk fører til en langsiktig, stabil fred, sier Swanström til nyhetsbyrået TT.

– Det er sannsynligvis et pusterom som det er opp til oss å utnytte på beste måte, føyer han til.

– Enkle tiltak

Swanström mener de to landene er blitt enige om tiltak som er relativt enkle å gjennomføre.

– Det er viktig for Nord-Korea å vise fram sine idrettsutøvere. Det er en del av propagandamaskinen, sier forskeren, som tror regimet kun vil la befolkningen se utvalgte deler av OL.

Han tror også det blir langt vanskeligere for de to landene å lykkes med en ny forhandlingsrunde. I første omgang regner han med en pause både når det gjelder Nord-Koreas rakett- og atomvåpentester og Sør-Koreas militærøvelser med USA.

– Før eller siden må de gjenoppta øvelsene i en slags form, men man trenger kanskje ikke gjøre det i den mest aggressive formen, sier Swanström. (NTB)