Verden

Økonomisk trøbbel i gjære

BRASIL: Det går mot tøffe økonomiske tider i Brasil. Landets neste president må forberede seg på lav økonomisk vekst framover.

Enten Brasils neste statsleder heter Dilma Rousseff, Marina Silva eller Aecio Neves, vil presidenten få store økonomiske problemer i fanget. Etter lang tids vekst, peker nå de fleste pilene nedover for Brasils økonomi.

Økonomien har likevel fått lite oppmerksomhet i valgkampen, som preges av korrupsjonsskandaler, sikkerhetsspørsmål og spørsmål om videreføring av landets sosiale programmer.

Brasil har gått fra et snaut tiår med høy økonomisk vekst til en negativ økonomisk vekst i årets første to måneder. I 2014 ligger veksten an til å bli langt under én prosent. Mye tyder på at den vanskelige økonomiske situasjonen vil fortsette i årene som kommer. Det kan true de populære sosiale programmene, tror Joana Barros i organisasjonen FASE.

Truer godene

Det er blant annet mindre etterspørsel etter brasilianske råvarer som bidrar til den lave økonomiske veksten. Enn så lenge har Brasil relativt lav arbeidsledighet, på rundt fem prosent.

Joana Barros i FASE i Rio de Janeiro tror det kan bli vanskelig for myndighetene å videreføre alle de populære sosiale programmene nå når økonomien bremser opp, uansett hvem som sitter med makten,

- Vi forbereder oss alle på dårligere tider, det er det alle snakker om. Spørsmålet er hvordan myndighetene forbereder seg, vi hører lite om det, sier Barros til Dagsavisen.

Øremerket skatt

Torkjell Leira, Brasil-kjenner og forfatter av boka «Brasil. Kjempen våkner», sier Brasils neste president vil få mindre spillerom på grunn av en stram økonomi.

- Myndighetene vil måtte prioritere hardere, og vil kunne komme i en situasjon der de vellykkede og populære fordelingsprogrammene vil komme i skvis sier Leira til Dagsavisen.

President Dilma Rousseff har blant øremerket skatt fra selskaper som deltar i oljeletingen i området Pre-sal til utdanning og helse. Det er en dårlig strategi, mener Barros.

- Dette er helt grunnleggende menneskerettigheter som ikke bør være avhengig av vekst eller om selskaper finner olje eller ikke, sier Barros til Dagsavisen.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen