Innenriks

Økonomisk nedtur kan svekke Putin

Vi er klare for å møte og beseire alle vår tids utfordringer, uttalte Putin i sin tale om rikets tilstand. Men eksperter mener vedvarende økonomiske problemer kan koste ham befolkningens gunst.

«Hva har Putin, oljen og rubelen til felles? De vil alle nå 63 neste år».

Galgenhumoren sprer seg i Moskvas gater. Oljeprisen falt denne uka til 67,53 dollar fatet, den laveste på fem år. Rubelen har i løpet av året steget til 55 for dollaren, opp fra 34 for under et halvår siden. Til tross for økonomiske innsprøytninger fra den russiske sentralbanken, når valutaen nye bunnpunkt nærmest daglig. Det eneste som stiger er inflasjonen.

 

Advarte

For første gang siden finanskrisens etterdønninger i 2009 ligger Russland an til å oppleve økonomiske nedgangstider. Viseøkonomiminister Aleksej Vedev kunne tirsdag fortelle at landets bruttonasjonalprodukt ligger an til å synke med 0,8 prosent neste år. Ifølge New York Times beregner andre kilder en nedgang på to prosent.

I sin årlige tale om rikets tilstand i går erkjente president Vladimir Putin de økonomiske problemene. I tillegg til å anklage Vesten for å forsøke å reise et nytt jernteppe rundt Russland, advarte han befolkningen om at det kommer harde økonomiske tider framover.

Han oppfordret sine landsmenn til å se på Vestens sanksjoner som stimuli for å utnytte markedet og ressursene som finnes internt i landet, og hevdet nøkkelen ligger i å gi folket sjansen til å blomstre.

- Mye avhenger av at hver og en av oss leverer på arbeidsplassen, uttalte presidenten.

 

Støtte i meningsmålinger

Til tross for de økonomiske problemene er Putin fortsatt en populær mann i Russland. I en meningsmåling publisert denne uken sier 72 prosent av russerne at de er fornøyd med hvordan han styrer landet.

Daniel Fjærtoft, partner i ekspertorganisasjonen Sigra Group, mener presidenten har holdt seg populær takket være regjeringens evne til å snakke seg unna de verste problemene. Samtidig påpeker han at situasjonen fort kan forverres dersom den negative utviklingen fortsetter.

- Foreløpig har de klart å selge inn ganske bra at situasjonen skyldes eksterne forhold som Putin og regjeringen ikke kan klandres for. Men det er klart at hvis folk begynnner å miste jobben, vil de bli sure uansett og da vil de henvende seg til de som er innen rekkevidde - myndighetene i Russland, sier han.

 

Stenger lidelsen ute

- Vi blir fattigere, sparepengene våre forsvinner og prisene øker, men vi ser likevel en motsatt utvikling av den ønskede for oss som ønsker Putin ut, forteller sosiolog og Putin-motstander Olga Khrysjtanovskaja til Bloomberg.

Flere spør seg hvor lenge Putin kan opprettholde den gode oppslutningen dersom situasjonen ikke bedres. Assisterende direktør for analysesenteret Levada, Aleksej Grazjdankin, forklarer Putins vedvarende popularitet med russernes iboende oppfatning om at det anses som lite patriotisk å føle eller anerkjenne lidelse.

- Det eksisterer et kollektivt mentalt fokus på å motstå eksternt press og ignorere sanksjonene. Jeg tror denne stemningen blant befolkningen kan holde stand i måneder, men ikke år, sier Grazjdankin til Bloomberg.

 

Redusert kjøpekraft

En spørreundersøkelse gjennomført av Public Opinion viser at halvparten av russerne mener rubelens fallende verdi påvirker livene deres. Fjærtoft mener russiske forbrukere vil få kjenne den økonomiske utviklingen på lommeboka. Nettoinntekter anslås nå å falle med 2,8 prosent, en skarp kontrast til tidligere anslag om en vekst på 0,4 prosent.

- Samfunnskontrakten i Russland baserer seg på økt materiell levestandard blant befolkningen. Det er det den nåværende politiske ledelsen har forpliktet seg til å levere. Befolkningen er blitt vant med å kunne øke sitt private forbruk jevnt og trutt. Konsekvensene av det vi ser nå, vil være at de kjøper mindre og reiser mindre, sier Fjærtoft.

 

Oljeprisene verst

Samtidig er det mange russere som ikke kjenner grunnene til hvorfor landet sliter økonomisk. I en undersøkelse gjennomført av Russian Public Opinion Research Center (WCIOM), svarte hele 29 prosent av deltakerne at de ikke visste hvorfor prisene på varer hadde økt. 21 prosent la skylda på sanksjoner fra Vesten.

Selv om sanksjonene har gjort skade på den russiske økonomien, er det en annen faktor som har spilt en større rolle. I en uttalelse på et internasjonalt finansforum i Moskva forrige uke uttalte finans­minister Anton Siluanov at den fallende oljeprisen koster Russland opp til 100 milliarder dollar i året. De vestlige sanksjonene har så langt ført til tap på 40 milliarder dollar.

Mer fra Dagsavisen