President Barack Obama talte foran et F-16-fly da han ankom den polske hovedstaden Warszawa tirsdag. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Obama vil passe på Øst-Europa

KRISE: President Barack Obama vil sende nye amerikanske styrker til land i Øst-Europa som frykter Russlands neste trekk i kjølvannet av krisen i Ukraina.

– Som venner og allierte står vi sammen, sa Obama da han ankom Polen tirsdag. Talen ble holdt foran et F-16-fly i en hangar på en militær flyplass utenfor hovedstaden Warszawa.

Samtidig opplyste Det hvite hus at presidenten ønsker å bruke opptil 6 milliarder kroner på å sende nye luft-, marine- og bakkestyrker til «nye allierte» i Øst-Europa. I tillegg skal land som Ukraina, Moldova og Georgia, som ikke er medlem av NATO, få hjelp til å ruste opp egne militære styrker.

Obama kunne imidlertid ikke love å øke antallet amerikanske soldater som er utplassert i østeuropeiske land på permanent basis. Og den nye sikkerhetsplanen må godkjennes av Kongressen før den kan settes ut i livet.

 

– En hjørnestein

Obama er i Polen for å delta i markeringen av at det er gått 25 år siden fagorganisasjonen Solidaritet vant valget i landet. Valgseieren markerte slutten på kommunisttiden og gjenfødelsen til det polske demokratiet.

– Vår forpliktelse overfor sikkerheten til Polen og våre allierte i Sentral- og Øst-Europa er ukrenkelig og en hjørnestein for vår egen sikkerhet, sa Obama etter ankomsten.

Lanseringen av Obamas «europeiske beroligelses-initiativ» skjer på et tidspunkt hvor forholdet mellom vestlige land og Russland er dårligere enn på lenge som følge av krisen i Ukraina. Mange av de tidligere sovjetrepublikkene i Øst-Europa frykter at den russiske presidenten Vladimir Putin skal legge seg på en mer ekspansiv linje som kan ramme dem.

 

– Ingen annenrangs medlemmer

Den amerikanske presidenten understreker at han ikke har til hensikt å true Russland. Samtidig varslet han nye sanksjoner mot Russland hvis Putin fortsetter å «destabilisere Ukraina».

Putin bør i stedet møte den nyvalgte ukrainske presidenten Petro Porosjenko, mener Obama, som ber Russland forsøke å stanse strømmen av våpen og væpnede menn inn i Øst-Ukraina.

Under en pressekonferanse sammen med Obama tirsdag kalte Polens president Bronislaw Komorowski den nye amerikanske sikkerhetsplanen «ekstremt viktig».

– Det viktigste for oss er at det blir gjort klart at det ikke finnes annenrangs NATO-medlemmer, sa Komorowski.

Han mener NATO nå har knyttet seg tettere opp mot det som er alliansens grunnlag: Prinsippet om kollektivt forsvar hvis ett av landene angripes.

 

Flyttes østover

Også NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen roser USAs nye sikkerhetsplan.

– Jeg setter stor pris på at USA inntar en lederrolle ved å innføre beroligende tiltak, sa NATOs generalsekretær Fogh Rasmussen i forbindelse med alliansens forsvarsministermøte i Brussel tirsdag.

Alliansen er i ferd med å planlegge egne militære tiltak for å trygge sikkerheten i de østeuropeisk medlemslandene. Fly og skip er sendt østover, og mer permanente tiltak er til vurdering.

Polen har bedt om permanente NATO-baser, noe som skal vurderes av alliansens stats- og regjeringssjefer på et toppmøte i september.

– Ukraina-krisen har vist at omfanget av truslene vi står overfor, blir større og mer uberegnelig, mener Fogh Rasmussen.

 

– Krefter sluppet løs

Også USAs utenriksminister John Kerry, som er sammen med Obama under besøket i Polen, gjør det klart Russland representerer en større utfordring enn tidligere.

– Hendelsene i Ukraina har dessverre sluppet løs krefter som vi håpet vi hadde lagt bak oss, sa Kerry tirsdag.

Senere i uken skal Obama til Frankrike for å delta i 70-årsmarkeringen for landgangen i Normandie under andre verdenskrig. I tillegg skal han delta på et G7-møte i Brussel som ble planlagt da Russland fikk beskjed om å holde seg borte fra det som egentlig skulle vært et G8-møte.