Rasende demonstranter i gatene i den lille byen Ferguson i Missouri. En 18 år gammel svart ungdom ble drept av politiet under uklare omstendigheter. FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX

Obama vil granske drap av tenåring

OPPTØYER: President Barack Obama lover full gransking etter at politiet skjøt og drepte en ubevæpnet, svart tenåring i Missouri.

Obama ber lokalsamfunn i Missouri, og hele resten av USA,om å vise tilbakeholdenhet og respekt etter skytehendelsen.

Han lover full gransking av hendelsen som fant sted i den hovedsakelig svarte småbyen Ferguson. I helgen gikk store grupper av rasende ungdommer løs på butikker og biler i en forstad til St. Louis, som en reaksjon på at politiet hadde skutt og drept en 18-åring.

Omstendighetene rundt skytingen er uklare, men politiet sier ungdommen ble skutt under krangel om et skytevåpen inne i en politibil.

Tragedie

President Obama kalte onsdag dødsfallet en tragedie.

– Jeg vet at hendelsene de siste dagene har utløst sterke følelser. Jeg ber innstendig om at innbyggerne i Ferguson, Missouri, og ellers i landet om å minnes denne unge mannen gjennom refleksjon og forståelse, sa president i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Politiet har ikke forklart hvorfor Michael Brown befant seg i politibilen den skjebnesvangre kvelden. Demonstrantene har krevd å få vite navnet på polititjenestemannen i bilen, men det er ikke offentliggjort så langt. Minst ett skudd ble avfyrt under et basketak inne i bilen og noe senere hørtes ytterligere skudd før politimannen kom ut.

Hendelsen har fått sterke overtoner av rasisme, og det er flere versjoner av det som skjedde. Advokaten til den dreptes familie sier at mange vitner har en annen historie enn den politiet står ved. Ett av vitnene sier han så Michael Brown strekke hendene i været like før han ble skutt.

Ikke skyt!

«Hands up, don't shoot» er derfor blitt slagordet som demonstrantene bruker utenfor rettsbygningene i St. Louis og Clayton.

Demonstrasjonen søndag kveld ble sterkt voldelig, med plyndring og hærverk. Mandag kveld fortsatte det, og tungt bevæpnet politi møtte opp i fullt opprørsutstyr.

Luftfartsmyndighetene erklærte området over Ferguson som stengt, slik at ikke fjernsynskanalenes helikoptre skulle komme i veien for politiets egne.

Ferguson har i senere år gjennomgått en slående demografisk utvikling, fra en være en småby med hovedsakelig hvit befolkning til å bli en by med nesten bare svarte.