Verden

Obama vil bedre USAs rykte

Klar ordre fra Barack Obama i dag, som har gått løs på oppgaven

Den nytiltrådte presidenten undertegnet i dag som ventet en ordre om stengning av den omstridte fangeleiren i Guantánamo Bay på Cuba i løpet av det nærmeste året. Han har også gitt ordre om slutt på røffe avhørsmetoder i leiren.

Obama vil også sette en stopper for at krigsfanger blir stilt for lukkede militærdomstoler. USA holder fortsatt nærmere 250 terrormistenkte fanger på Guantanamo-basen sør på Cuba, og flesteparten av dem har sittet der i årevis uten tiltale eller dom.

Stenges

Presidenten gir dessuten etterretningstjenesten CIA ordre om å stenge alle sine hemmelige fengsler for terrormistenkte verden over. CIA må så snart som mulig avvikle ethvert fengsel som nå er i drift, og får ikke ha slike fengsler i fremtiden, heter det i denne ordren.

– Vårt budskap til verden er at USA vil fortsette kampen mot vold og terror, og gjøre det med årvåkenhet. Vi skal gjøre det effektivt og på en måte som er i samsvar med våre verdier og våre idealer, sa Obama da han underskrev stengningsordren i Det hvite hus.

Obamas kandidat til å bli USAs nasjonale etterretningssjef understreker samtidig at han er imot bruk av tortur.

– Det er umoralsk, ulovlig og ineffektivt, sa Dennis Blair til Senatet i dag.

Gledelig

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet er glad for at Obama stenger den omstridte fangeleiren på Cuba.

– Barack Obama gjør umiddelbart noe av det han lovet i valgkampen, og det er gledelig, sier Johansen til NTB.

– Norge har stemplet fangeleiren på Guantanamo-basen som en skamplett?

– Det er riktig. Det er veldig gledelig at Obama tar skritt med tanke på rettsbehandling av fanger. Det er viktig at USA går foran og viser respekt for internasjonale lover og regler. Ellers kommer det beskyldninger om dobbeltmoral, og det fratar dem legitimitet, sier Raymond Johansen.

Obama-administrasjonen må nå ta stilling til hva som skal skje med fangene etter at leiren er stengt. Johansen sa til NTB i kveld at Norge ikke har fått noen henvendelse fra USA om å ta imot fanger.

Den sveitsiske regjeringen har uttalt at landet er villig til å ta imot fanger fra Guantanamo hvis det gjør det lettere å stenge leiren.

Midtøsten

Når bunken med dekreter om fangbehandling er lagt til side, venter Midtøsten. Alt første dag på jobb ringte Obama flere av lederne i regionen, og i dag var det ventet at han ville utpeke den 75 år gamle demokratiske ekssenatoren George Mitchell til Midtøsten-utsending.

I valgkampen lovet Obama blant annet å trekke amerikanske styrker ut av Irak innen 16 måneder etter at han kom til makten, og varslet samtidig militær opptrapping i Afghanistan. Han ber nå USAs forsvarsdepartement planlegge «en forsvarlig nedtrapping» i Irak.

Hillary

Hillary Clinton lovet «en ny tidsalder for Amerika» da hun i ble tatt i ed som ny utenriksminister. Ektemann og ekspresident Bill holdt bibelen som hans kone avla eden på, og som hun har arvet fra sin far.

– Jeg tror med hele mitt hjerte at vi står foran en ny tidsalder, sa den påtroppende sjefen for utenriksdepartementet i Washington. Hun understreker at det ikke blir en lett jobb å lede USAs utenrikspolitikk i årene framover.

Etter innsettelsen ringte Hillary Clinton til flere utenlandske ledere og fikk orienteringer om departementets arbeid. På hennes program i dag sto også et møte med Obama, visepresident Joe Biden og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren James Jones.

Mer fra Dagsavisen