Verden

Nye protester i Tunisia

Voldelige gate­protester mot arbeidsledighet og dårlige framtids­utsikter minner om revolusjonsdagene for fem år siden.

Bilde 1 av 3

JAFFA (Dagsavisen): Tusenvis av misfornøyde tunisiere strømmet ut i gatene i byen Kasserine for å protestere mot regjeringen mandag denne uka. Andre satt opp veisperringer utenfor byen.

De skrek slagord om «arbeid, frihet og verdighet».

– Vi ønsker å sende en klar beskjed til regjeringen, forklarte Shukri Anakazi, en av demonstrantene, til det lokale nyhetsbyrået Andalu.

Det som nå skjer i Tunisia minner om hendelsene for fem år siden som fikk navnet Den arabiske våren. Da begynte protestene i landsbyen Sidi Bouzid, nå er det Kasserine. Slik som den gangen, dreier det seg igjen om en voksende misnøye med den lave levestandarden. Arbeidsløsheten er på 15,3 prosent, det er høyere enn før revolusjonen i desember 2010 da den lå på 12 prosent.

LES OGSÅ: Fredsprisen: – Fortsatt store utfordringer i Tunisia

Sprer seg

Opptøyene i Kasserine har spredt seg raskt til åtte andre byer i landet, inkludert hovedstaden Tunis der det var store protester onsdag.

For fem år siden tente den tunisiske grønnsaksselgeren Mohamad Boazizi på seg selv, og utløste den Arabiske våren, en bølge av demonstrasjoner mot de autoritære myndighetene i land over hele Midtøsten. De nye protestrundene har allerede fått sitt første offer: 28 år gamle Ridha Yahyaouhi.

Det er uklart hvorfor arbeidsledige Yahyaouhi døde. Nyhetskanalen al Arabiyah melder at han skal ha begått selvmord i Kasserine, angivelig fordi han ikke fikk en jobb, skriver nyhetsbyrået Reuters. Mens France24 hevder han fikk elektrosjokk fra strømledninger under en protest.

Det som er sikkert er at tusener nå tar til gatene i Tunisia i raseri over Yahyaouhis død.

En av dem er Samir. Han har for lengst mistet håpet.

– For meg har det vært sju år uten jobb. Vi er lei alle løftene. Og vi går ikke hjem før vi får noe konkret denne gangen, sier den 30-årige mannen til Reuters.

De siste dagenes protester mot myndighetene står i kontrast til bildet som er blitt skapt av Tunisia som det landet i Midtøsten der Den arabiske våren har lykkes best. Politiske valg har resultert i maktskifter, og landet har fått en ny, mer demokratisk grunnlov. Men den økonomiske situasjonen for folk flest har ikke bedret seg, og truer nå landets demokratiske framskritt.

– Fattigdommen er som før, og regjeringen gjør ingenting for å hjelpe de fattige, forteller Nadia Khiari, en av nøkkelpersonene fra revolusjonen i 2010, til Dagsavisen.

Symbolet

Da folk for første gang våget seg ut i gatene for å protestere mot det brutale regimet til den autoritære presidenten Zine El Abidine Ben Ali for fem år siden, ble Khiari et av de store symbolene.

Den 42-år gamle kunstneren skapte en tegneseriefigur, en katt hun kalte Willis fra Tunis, som kom til å uttrykke folks higen etter frihet, verdighet og ikke minst bedre levestandard. Tegneseriestripene ble lastet opp på nettet, og lest av hundretusener.

Nå har Willis fra Tunis igjen ytret seg. I går ble en ny karikatur lastet opp på nettet, og i en sarkastisk kommentar til virkeligheten etter revolusjonen, forteller katten at den «trenger en jobb for å tjene penger slik at han kan smøre en statsfunksjonær til å gi ham en jobb».

LES OGSÅ: – Tunisia kan lære mye av Norge

Fanget i felle

– Vi har alltid det samme problemet, og det er korrupsjonen, sier Khiari til Dagsavisen.

– Folk har mistet håpet, det er derfor unge mennesker begår selvmord, sier hun.

Katten, som så mange i Tunis, føler seg fanget i en felle der det er lite hver enkelt selv kan gjøre for å bedre situasjonen. På den ene siden er ikke livet blitt bedre etter revolusjonen, på den andre siden finnes det knapt noen tørst for nok en revolusjon.

– Fra alle kanter er beskjeden at regjeringen må skape mer økonomisk vekst. Men folk flest føler at ingen i regjeringen er villige til å lytte, skriver Claire Spencer, en Tunisia-ekspert fra London-baserte Chatham House.

Mer fra Dagsavisen