Kampene i øst har intensivert i styrke de siste ukene, særlig i områdene rundt byen Slavjansk. Befolkningen har vært uten vann i to måneder, mange har flyttet og flere hundre er drept siden kampene startet i april. FOTO: JOHN MACDOUGALL/NTB SCANPIX

Ny tilspissing 
i Ukraina

HARDE KAMPER: Konflikten øst i Ukraina trappes opp igjen med nye drepte. Samtidig trekker ­Russland tilbake trussel om invadering.

Med blå plastkanner i hendene venter befolkningen i Kramatorsk øst i Ukraina i kø ved en lastebil som deler ut drikkevann. I to måneder har deler av byen vært uten rennende vann. Utenfor en kiosk venter folk på at mobilen skal lade. Strømmen er også forsvunnet og de sjeldne strømuttakene som fortsatt fungerer er nå blitt ladestasjoner for mobiltelefoner.

Kramatorsk ligger ikke langt fra byen Slavjansk der de hardeste kampene øst i Ukraina foregår. Opprørerne har kontroll over det meste av byen mens ukrainske regjeringsstyrker har omringet den. Byen er blitt bombet og beskutt i mer enn to måneder og store deler av befolkningen har flyktet, ifølge FN.

 

Helikopter skutt ned

Den nyvalgte presidenten Petro Porosjenko lovet allerede valgnatta å få en rask slutt på kampene mellom de prorussiske opprørerne og ukrainske regjeringsstyrker øst i Ukraina, men har ikke lykkes. Til tross for våpenhvilen som ble innført sist fredag har situasjonen i stedet spisset seg dramatisk til de siste dagene.

Opprørerne i øst har fortsatt kampene og brutt våpenhvilen hele 44 ganger, ifølge ukrainske myndigheter. Tirsdag ble et ukrainsk militærhelikopter skutt ned og ni personer drept, og natt til i går var det harde kamper på grensen mot Russland i Luhansk. En av separatistlederne sier det aldri har vært noen våpenhvile, ifølge BBC.

Den ukrainske presidenten er nå under press for å slå hardere ned på separatistene. En eskalering av konflikten virker uunngåelig, skriver BBCs korrespondent i Kiev, David Stern: «Folks sinne alene vil kreve en form for militær reaksjon».

 

Skjørt

Tysklands utenriksminister advarer og mener at angrepet på helikopteret viser hvor skjør situasjonen i Ukraina er.

- Framgangen kan fort snus av opprørerne på bakken, sier Frank-Walter Steinmeier.

Kampene øst i Ukraina har pågått siden april da prorussiske opprørere gikk inn i flere byer og krevde selvstyre og å bli en del av Russland. Separatistene okkuperer fortsatt sentrale, offentlige bygninger i flere byer.

EU og USA truer igjen med nye sanksjoner overfor Russland om ikke Putin setter opp farten og får slutt på kampene i Øst-Ukraina. Den russiske nasjonalforsamlingen trakk i går den svært omstridte og kritiserte bestemmelsen som ble vedtatt i mars, som ga Russland rett til å intervenere i Ukraina. Det tas som et tegn på at Putin forsøker å roe ned situasjonen i nabolandet. Fra 15. april til 20. juni har kampene krevd mer enn 423 liv, ifølge en rapport fra FN.

Bare de siste to ukene har antallet internt fordrevne i Luhansk og Donetsk økt dramatisk. Totalt er mer enn 46.100 personer på flukt innad i Ukraina, hele 11.500 kommer fra russiskokkuperte Krim-halvøya. Det finnes ikke noe formelt system som registrerer antallet som er på flukt så det er trolig at antallet er enda høyere, mener FN.

iselin.moller@dagsavisen.no