Verden

– Norge er en del av spillet om EUs energimarked

ENERGI: Norge må finne seg i å være en del av spillet omkring Europas framtidige energimarked, sier EUs energikommissær Günther Oettinger.

Han kunne ikke gi olje- og energiminister Tord Lien (Frp) konkrete forsikringer om at norsk vannkraft vil bli en fast del av EUs fremvoksende marked for kraftreserver i framtiden.

Til NTB sier Lien at han torsdag krevde slike forsikringer dersom det skal bli snakk om å bygge en kostbar sjøkabel for å sende elektrisitet fra Norge til kontinentet. Beslutningen om å bygge kabelen eller ei, skal tas neste år.

– Vi vil se på alle landenes tilbud og måle disse mot andre tilbydere. Norge er en del av dette spillet, sier Oettinger.

Varm dialog

Energikommissæren var fredag på et raskt norgesbesøk, der han fikk møte Lien og Europa-minister Vidar Helgesen.

Hensikten med møtet var først og fremst å holde dialogen om hvordan energiforsyningen skal se ut i fremtiden, varm, uttalte Oettinger til pressen etter det drøyt to timer lange møtet med Lien. Både norsk gass, de planlagte sjøkablene fra Norge til kontinentet og klima var blant samtaletemaene.

– I fjor var Norge for første gang den største gassleverandøren til EU. Det viser hvor tett forbundet vi er, politisk og økonomisk, sier Oettinger, som mener at norsk gass vil bli stadig viktigere for EU i fremtiden.

Samtidig signaliserer han forståelse for de norske synspunktene når det gjelder byggingen av en eventuell sjøkabel.

– Investorene må ha sikkerhet. Ellers blir det ingen investering, slår han fast.

Lukkes ute

EU-landene er i ferd med å bygge ut et felles europeisk energimarked, der energi skal kunne flyte fritt mellom landene. Det såkalte 2030-rammeverket for klima og energi kan få stor betydning for Norge og norsk energisektor.

Blant annet skal det bygges opp såkalte kraftreserver som kort fortalt går ut på å kompensere kull- og gasskraftprodusenter for å stå klare til å produsere kraft når fornybare kilder som sol og vind ikke sørger for tilstrekkelige energimengder.

Det er i dette markedet Norge nå forsøker å kjempe til seg en andel.

Men Storbritannia har allerede informert Norge om at norsk kraft gjennom sjøkabel ikke kommer til å være en del av det britiske kraftreservemarkedet.

Tror på markedet

Også Tyskland vurderer nå å prioritere lokale kullkraftprodusenter i sitt kraftreservemarked. Det kan bety at et viktig marked blir lukket for norsk kraft.

Lien velger likevel å være optimistisk.

– Det europeiske markedet er sterkt. Jeg har tro på at markedet vil ordne opp i dette. Det vil trolig være god forretning å bygge sjøkablene, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen