Verden

Norge dårligst i Skandinavia

Norge kommer på sjuendeplass på Transparency Internationals liste over verdens minst korrupte land.

BERLIN: Danmark, Finland og New Zealand troner øverst, mens Afghanistan, Nord-Korea og Somalia ligger på bunn.

Norge er dårligst i Skandinavia, siden Sverige ligger på fjerdeplass. I Norden er det bare islendingene som oppfattes som mer korrupte enn oss, med en 11. plass på listen i årsrapporten som korrupsjonsjegerne i Transparency International (TI) la fram onsdag.

Listen er basert på spørreundersøkelser om hvordan oppfatningene av korrupsjon i offentlig sektor er i de ulike landene.

I fjor lå Norge på sjetteplass på TI-listen, etter å ha klatret fra tiendeplassen som ble gitt i 2010. På en skala der 0 står for total korrupsjon og 100 for fullstendig korrupsjonsfrihet, får Norge i år indekstallet 85 –  mot 90 for de tre vinnerlandene og 8 for de tre på bunnen.

Dype røtter

Smøring og bestikkelser har slått dype røtter i verdensøkonomien. To tredeler av verdens nasjoner må beskrives som svært korrupte, heter det i rapporten.

– Voksende protester mot korrupte regjeringer tvang ledere i flere land til å gå av i fjor, påpeker TI. – Men når støvet legger seg, blir det klart at omfanget av bestikkelser, maktmisbruk og hemmelig samrøre fortsatt er svært stort i mange land, skriver Transparency videre.

TI er bekymret over mangelen på forbedring i de arabiske landene som i fjor kvittet seg med sine gamle, diktatoriske regimer. «Den arabiske våren» har ikke skapt økonomisk renslighet.

Kriselandene i eurosonen, som bruker EUs felles valuta euroen, gjør det også svakt på den nye TI-oversikten. I fjor lå Hellas på plass nummer 80, men i år har grekerne falt ned til 94. plass på listen over 176 land. Italia faller fra nummer 69 til 72, mens Spania klatrer én plass fra 30 til 31.

Kinesisk fall

Kina faller også, fra nummer 75 på TIs liste i fjor til 80 i år. Men TI-sjef Cobus de Swardt sier til nyhetsbyrået Reuters at lederne i Beijing viser nye tegn til årvåkenhet overfor korrupsjonen og farene den medfører, og at denne bedringen gjelder både kinesiske selskapers virksomhet på hjemmebane og i utlandet.

Russland har innført nye begrensninger på virksomheten som frivillige organisasjoner –  såkalte NGO-er –  driver i landet. Dette vil ifølge Cobus de Swardt gjøre det vanskeligere å oppdage og bekjempe korrupsjon i det russiske samfunnet.

USA, som har verdens største økonomi, står på 19. plass på den nye oversikten fra Transparency International, mens Japan med den nest største kommer på 17. plass. Tyskland, som har den største økonomien i EU, er ifølge TI verdens 13. minst korrupte land.

Mer fra Dagsavisen