Orkan herjer på Haiti.

Nødhjelp framme i orkanrammede Haiti

Helikoptre kjører skytteltrafikk med mat og medisiner til avsidesliggende områder i orkanherjede Haiti. Enkelte steder har vært uten mat og vann siden tirsdag for én uke siden.

Verden

Strømmen er fortsatt borte, det er lite vann og mat, og ifølge offisielle tjenestemenn er det flere som har brukt steiner og ødelagte greiner for å sperre veien og stoppe biler som frakter nødhjelp.

– De ser disse kolonnene som kjører forbi med nødhjelp, men bilene stopper ikke. De er sultne og tørste, og noen begynner å bli sinte, sier Dony St. Germain i den religiøse organisasjonen El Shaddai Ministeries International.

En kolonne som fraktet mat, vann og medisiner, ble angrepet av væpnede menn i en avsidesliggende dal der det hadde gått et jordras, sier Frednel Kedler, sivilforsvarets koordinator i Grand'Anse-distriktet sørvest i landet.

Ifølge Kedler vil det mandag bli gjort nye forsøk på å komme fram til deler vest for den hardt rammede byen Jeremie.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere døde

Antallet mennesker som har omkommet som følge av orkanen Matthew i Haiti, har økt til 1.000, melder myndighetene til Reuters.

Bare i Grand'Anse er et så langt meldt om 522 døde, men det mangler fortsatt tall fra flere avsidesliggende områder.

Det fattige landet kjemper mot kolerautbrudd, og på noen steder begraves de døde i massegraver.

Ifølge Håkon Skaug, daglig leder i hjelpeorganisasjonen Star of Hope, anslår lokale myndigheter at rundt 80 prosent av befolkningen nå står overfor en sultkatastrofe.

– Områdene sør og sørvest i landet står for det meste av matproduksjonen, og her er alle avlinger ødelagt. Det vil ta fem-seks måneder å klargjøre jorda til ny produksjon, og ytterligere tre-fire måneder før man får høstet noe. Det vil ramme hele landet i lang tid, sa han til NTB søndag.

Internasjonal hjelp

De tre første av totalt fem amerikanske lastefly med nødhjelp har ankommet Haitis hovedstad Port-au-Prince. Ombord i flyene er 480 tonn med hjelpeforsyninger, deriblant 20.000 hygienepakker, 18.000 sett med kjøkkenredskaper og 40.000 tepper.

Landingsstripen i Jeremie er ikke lang nok for a lastefly kan lande der, så nødhjelpen fraktes fra hovedstaden med helikoptre.

Søndag opplyste utenriksminister Børge Brende (H) at regjeringen gir 10 millioner kroner i akutt nødhjelp til Haiti. Midlene skal gå til organisasjoner som arbeider i de berørte områdene. (NTB)