Annonse
EN SISTE HILSEN: En kvinne legger ned blomster ved et bilde av Liu Xiaobo i Hongkong fredag. Foto: NTB scanpix

– Nobelprisen til Liu var blasfemi

KINA: Å gi Nobels fredspris til Liu Xiaobo var «blasfemi» og i strid med prisens formål, mener myndighetene i Kina.

Annonse
Verden

En talsmann for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang, sier de nå har protestert overfor flere andre land som angivelig har blandet seg inn i Kinas indre forhold.

Kinas regjering er offisielt ateistisk, men Geng mener likevel blasfemi – gudsbespottelse – er et passende uttrykk for å beskrive fredsprisen til Liu.

Kina: – Blasfemi

– Å gi prisen til en slik person strider med formålet med denne prisen. Det er blasfemi mot prisen, sier talsmannen.

Demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, som torsdag døde av kreft, ble i 2009 dømt til elleve års fengsel i Kina. Året etter ble han tildelt Nobels fredspris av Nobelkomiteen i Norge.

Regjeringen i Kina reagerte sterkt på tildelingen, og forholdet mellom Kina og Norge var dårlig helt fram til i fjor.

Ut mot kritikk

Regjeringen i Kina protesterer mot USA, Tyskland, Frankrike og FN etter å ha fått kritikk for behandlingen av fredsprisvinneren Liu Xiaobo.

En talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Geng Shuang, sier Kina formelt har protestert mot de tre landene samt FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Begrunnelsen er at de har kommet med «uansvarlige kommentarer» i forbindelse med Lius død torsdag.

Både USA og Tyskland ba Kina la Liu få reise til utlandet for å få kreftbehandling, men kinesiske myndigheter mente Liu var for syk til å tåle reisen.

Liu ble dømt til elleve års fengsel i 2009, etter å ha oppfordret til demokratiske reformer i Kina. Året etter ble han tildelt Nobels fredspris.

Fjerner hyllest fra nett

Minneord og hyllester til nobelprisvinner Liu Xiaobo fjernes fra sosiale medier i Kina av landets sensurmyndigheter.

Internett i Kina er strengt kontrollert, og minneord for avdøde Liu er nå tydeligvis satt på listen over ting som blir slettet.

Både navnet hans og initialene er blokkert på det sosiale mediet Weibo, som minner om Twitter, skriver nyhetsbyrået AFP.

Én bruker nøyde seg med å poste RIP – forkortelsen for «rest in peace» – uten å nevne Lius navn. Men selv dette var for mye for sensurmyndighetene, og brukeren fikk beskjed om at posten var slettet fordi den brøt med gjeldende lover og reguleringer.

Emojier som forestiller levende lys, blir også slettet. Weibo-brukere med stasjonære PC-er kan ikke lenger finne levende lys på listen over emojier, og i tillegg er det kinesiske ordet for stearinlys blokkert.

Demokratiforkjemperen Liu Xiaobo ble svært lite omtalt i mediene i Kina, og mange kinesere vet ikke hvem han var. Noen statlige medier har opplyst at Liu er død, men mange andre medier har valgt å ikke omtale dødsfallet.(NTB)

Annonse