Verden

Netanyahu splitter USA

Statsminister Benjamin Netanyahu er den mest «amerikanske» av Israels ledere, men han er den som har gjort mest for å undergrave forholdet til USA.

JAFFA (Dagsavisen): Etter å ha jobbet «sammen» i seks år, forsøker ikke Netanyahu og USAs president Barack Obama lenger å skjule at de misliker hverandre.

Den siste runden kom i forrige uke da John Boehner, den republikanske lederen, inviterte Netanyahu til å tale i Kongressen om Irans atomprogram. Talen skal holdes to uker før valget i Israel, så både Obama, demokratene og Netanyahus rivaler hjemme så skrittet som et forsøk på stå fram som en internasjonal statsmann, og vinne valget den 17. mars.

Men Obama har ingen planer om å hjelpe Netanyahu til en valgseier. Så han sa «nei takk» da Netanyahu ba om et møte. Nå tror mange i Israel at forholdet til USA kan bli et viktig valgkamptema, og kan komme til å avgjøre resultatet i Netanyahus disfavør.

Trusselen fra Teheran

Men ifølge en ledende israelsk ekspert, er saken ikke så enkel.

– Konsekvensene hvis Iran får atomvåpen, er langt farligere for Israel enn for USA. Netanyahu ville prate i Kongressen i håp om å begrense Obamas handlingsrom, sier professor Eytan Gilboa, som forsker på forholdet mellom USA og Israel.

– Netanyahu tror, og her er jeg enig med ham, at Obama er i ferd med å inngå en dårlig avtale med Iran, sier Gilboa.

Israel krever at Teheran avvikler sitt atomprogram. USA ønsker at Teheran fryser programmet. Det er antatt at Iran ennå vil trenge rundt ett år for å ferdigutvikle sitt første atomvåpen. Washington sier at de i så fall vil oppdage om Iran fortsetter utviklingen i hemmelighet. Israel er derimot overbevist om at Iran vil vente til verdens oppmerksomhet er rettet mot en annen og ressurskrevende krise, og så ferdigutvikle våpenet da.

Splitter partiene

Netanyahu har oppnådd at USA ikke er like villige til å lytte til det som kan være legitime bekymringer. Han har også svekket det som har vært kjennetegnet på USAs forhold til Israel – at begge de to store partiene har stått sammen i sin erklærte støtte til sin allierte i Midtøsten.

Etter at Netanyahu gikk med på å tale i Kongressen, der han er ventet å advare mot en avtale med Iran, har demokratene samlet seg bak sin president. Senatoren Robert Menendez, som står bak et lovforslag som krever hardere Iran-sanksjoner hvis forhandlingene med Vesten kollapser, har nå lovet å utsette avstemningen om forslaget til mars.

– Iran sa at så mye som en trussel om nye sanksjoner ville føre til at de går fra forhandlingsbordet. Iran skremte Obama, og Obama lot seg skremme, sier Gilboa.

I Washington har anonyme kilder fortalt at utenriksminister John Kerry begynner å bli så lei av Netanyahu at han vurderer ikke å forsvare Israel lenger i internasjonale fora. Spørsmålet er hvordan denne forverringen i forholdet vil påvirke valgresultatet i mars.

Mer fra Dagsavisen