Verden

Netanyahu i trøbbel før valget

Du vet statsminister Benjamin Netanyahu er i trøbbel når selv den pro-israelske lobbyen i USA, AIPAC, går ut mot ham. Litt over en måned står igjen før valget.

JAFFA (Dagsavisen): Bakgrunnen for den uvanlige kritikken fra den amerikanske lobbygruppen er at Netanyahu har sørget for å skape en union blant høyreekstreme partier i Israel i forkant av valget 9. april.

Av frykt for at stemmer skulle gå tapt på høyresiden, har Netanyahu jobbet intenst for å få to småpartier like ved sperregrensen til å slå seg sammen. Men det ene partiet, kalt Jødisk Styrke, er åpent rasistisk, og blir sammenlignet med europeiske fascistiske og nynazistiske partier.

Det var dette som fikk selveste AIPAC, som eksisterer kun for å fremme Israels sak, fikk nok.

– AIPAC har en mangeårig politikk der vi ikke møter medlemmer av dette rasistiske og motbydelige partiet, sa den amerikanske pro-israelske lobbygruppen rett ut på sin Twitter-konto.

AIPAC er ikke en jødisk organisasjon, men siden den støttes av mange amerikanske jøder, sier dette også noe om den voksende avgrunnen mellom USAs ofte mer liberale jøder og Israel.

Gershon Baskin, en amerikansk-israelsk fredsaktivist, mener Netanyahu rett og slett er farlig for Israel.

– Under Netanyahu har vi sett en kontinuerlig undergraving av demokratiet. Nå har han gått enda lenger og legitimert vold og rasisme med påskudd av ytringsfrihet, sier Baskin til Dagsavisen.

Partiet Jødisk Styrke støtter blant annet tvangsfordriving av ikke-jøder fra landet.

Les mer om valget i Israel: Nekrologen til Israels Arbeiderparti er skrevet 

Europeiske rasister

Netanyahus beslutning om å hjelpe rasistene inn i parlamentet Knesset skaper også et annet problem for Israel. For hvordan kan Israel fortsette å fordømme partier med nazistisk fortid i Europa nå? Israel er for eksempel ikke villig til å snakke med det såkalte Frihetspartiet i Østerrike.

Samtidig har Netanyahu inngått allianser med nasjonalistiske partier i Europa.

– Israel under Netanyahu har alliert seg med slike nasjonalistiske bevegelser i land som Polen og Ungarn. Og deler av Netanyahus Likud-parti har omfavnet de aller meste ekstreme partiene i Europa, sier han.

Netanyahus mål er å vinne støtte innad i EU i håp om å få en mer «balansert» EU-politikk i Midtøsten. Historikerne ved Yad VaShem, Israels Holocaust-museum, har to ganger gått ut offentlig og sagt at Netanyahu bokstavelig talt ofrer minnet om folkemordet for kortsiktige diplomatiske gevinster.

For Netanyahu kjemper for sitt eget politiske liv. Han er under etterforskning for en rekke alvorlige korrupsjonsforbrytelser, og 69-åringen vet han vil kunne tilbringe mange år i fengsel dersom han blir funnet skyldig.

Anstrengelsene for å bringe høyreekstremister inn i parlamentet er bare ett av flere skritt han har tatt for å holde seg selv utenfor fengsel. I langt over ett år nå har han også systematisk søkt å undergrave både rettsvesenet og politiet for å kunne hevde at etterforskningen mot ham ikke har substans og at det handler om en «politisk heksejakt».

Les mer: Valget tar oppmerksomheten vekk fra rettssak

Vil velte Netanyahu

Da Netanyahu erklærte nyvalg i desember var tanken at et nytt mandat fra folket ville undergrave rettsprosessen mot ham, at det ikke ville bli ansett som riktig at en leder som folket ville ha kunne fjernes av rettssalens dommere. Men plutselig er ikke valgseieren like trygg som den så ut for to måneder siden.

I forrige uke gikk to større sentrum-høyrepartier sammen med ett eneste mål – å velte Netanyahu. De kaller seg blå-hvitt, som fargene i flagget, og på meningsmålingene ligger de likt med Netanyahus Likud-parti. De hevder å ville «samle» folket igjen etter at Netanyahu i en tiårsperiode har drevet en kynisk splitt-og-hersk politikk for å holde på makten. Der Netanyahu tilbyr hat skal de tilby håp, hevder de.

Men den aller store valgkampbomben har ennå ikke eksplodert: Enten denne eller neste uke er det ventet at riksadvokaten vil beslutte om Netanyahu skal stille for retten. Skjer det, vil mange av de mer moderate Likud-velgerne få vanskelig for å stemme på ham. Ifølge meningsmålingene, vil det koste ham minst fire mandater, og dermed tippe balansen over i opposisjonens favør.

Det er derfor Netanyahu er så opptatt av småpartiene. Skulle høyreekstreme partier falle under sperregrensen vil alle deres stemmer gå tapt, og den samlede høyresiden bli svekket. Foreløpig ligger høyre- og venstresiden så likt at valget på mange måter vil bli avgjort av valgets tapere – altså hvilke partier på høyre- eller venstresiden som vil falle under sperregrensen på 3,25 prosent av stemmene.

Etter valget kan også et annet scenario utspille seg: Mens flere høyrepartier nå før valget sier de vil støtte Netanyahu, kan en ikke utelukke at de skifter syn etterpå. For hvis Netanyahu blir statsminister og noen måneder senere blir tvunget til å trekke seg på grunn av rettssaken vil de samme partiene kunne tape ved et nyvalg. Dermed vil det kunne være fristende heller å støtte blå-hvitt-partiet, i håp om at det vil gi dem fire år og ikke bare noen måneder ved makten.

Mer fra Dagsavisen