Verden

– Netanyahu er en katastrofe for forholdet til USA

På kort sikt er statsminister Benjamin Netanyahus forhold til USA trolig det beste noensinne i Israels historie. På lang sikt vil det kunne bli det verste.

JAFFA (Dagsavisen): – Nå når Netanyahu har vunnet vil vi ha en større sjanse å oppnå en fred. Jeg tror vi vil se mange skritt i den retningen nå, sa USAs president Donald Trump da statsminister Netanyahu ble gjenvalgt tidligere denne måneden.

Trump, en nær alliert av Netanyahu, har gjort for Israel det tidligere israelske ledere bare kunne drømme om: I fjor flyttet Trump den amerikanske ambassaden til Jerusalem, og rett før valget i Israel anerkjente USA Israels annektering av Golan-høydene øst for Genesaretsjøen.

Les også: "Netanyahu støttes først og fremst av folk som er på bunnen av samfunnet"

Nye toner

Men Netanyahu har gjort Israel til et stridsspørsmål i amerikansk partipolitikk, og samtidig alliert sitt land med personen Trump, som en dag vil forsvinne fra politikken.

Tidligere var Israel en såkalt «bipartisan issue», en sak som sto over partipolitikken, og Israel sto historisk alltid nærmere det demokratiske partiet enn det republikanske.

Men noe har endret seg. Den demokratiske kongresskvinnen Alexandria Ocasio-Cortez sa nylig at et kutt i den økonomiske støtten til Israel var «på agendaen».

Slikt snakk er nytt. Nylig kalte dessuten Beto O’Rourke, en av de demokratiske presidentkandidatene, Netanyahu for «en rasist».

Saken fortsetter under bildet.

«RASIST»: Beto O’Rourke, demokratisk presidentkandidat, har kalt Netanyahu for «rasist». Israel er blitt et stridsspørsmål i amerikansk partipolitikk. FOTO: NTB SCANPIX

Beto O'Rourke, en av flere som vil delta i presidentkandidatracet for Demokratene. Foto: NTB scanpix

– Katastrofe

– Netanyahu er en katastrofe for forholdet til USA. Fra et strategisk standpunkt er Israels allianse med Trump intet mindre enn en forferdelig katastrofe, sier Yossi Beilin, en av Israels ledende fredsdiplomater gjennom tidene, i et intervju med Dagsavisen.

Det var Beilin som dro i gang de hemmelige Oslo-forhandlingene i 1992.

Beilin, som er en erfaren strateg, går enda lenger, og sier at Israel selv på kort sikt kan tape på Netanyahus forhold til Trump.

– Ingen av oss kunne egentlig forvente at vi skulle få en psykopat i Det hvite hus. Om kort tid skal Trump legge fram fredsplanen for Midtøsten. På grunn av fadesen med Nord-Korea har Trump en nesten barnslig trang til å lykkes i Midtøsten. Og da vil hans behov for suksess bli langt viktigere enn hans forhold til vennen Netanyahu, sier Beilin.

Beilin anklaget også Netanyahu for å gjøre det ingen annen israelsk leder har gjort før ham – å ha ofret Israels historiske forhold til de vanligvis langt mer liberale amerikanske jødene til fordel for en allianse med USAs evangelistiske kristne.

Et annet eksempel på Netanyahus forhold til høyrepopulister så man nylig, da Brasils president Jair Bolsonaro under et besøk i Jerusalem sa at nazistene hadde vært «venstreorienterte» og ikke høyrenasjonalister. Netanyahu sa ingenting.

Saken fortsetter under bildet.

Nære allierte: Donald Trump og Benjamin Netanyahu er nære allierte. Her fra et møte i Det hvite hus i mars i år. FOTO: NTB SCANPIX

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har et godt forhold til president Donald Trump. Foto: NTB scanpix

Ingen stat?

Mye kan skje under Netanyahus neste regjeringsperiode. Helt siden Oslo-prosessen startet har det vært antatt at en palestinsk stat vil komme – det har kun vært et spørsmål om tid. Nå skal en ikke lenger utelukke at Netanyahu – med sitt løfte om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden – vil knuse den palestinske drømmen.

Uten mange kort på hånden foreslo palestinerne i forrige uke et toppmøte mellom deres president Mahmoud Abbas og statsminister Netanyahu.

– Vi er klare til å snakke med israelerne uten forhåndsbetingelser, sa utenriksminister Riad al-Maliki.

Hans eneste forhåndsbetingelse var at invitasjonen til toppmøtet måtte komme fra president Vladimir Putin. Palestinerne ville ikke ha noe med amerikanerne å gjøre.

Den israelske høyresiden sier derimot at det som nå egentlig skjer er at dynamikken i fredsforhandlingene med palestinerne blir forandret, og at dette er en høyst nødvendig korrigering.

Ifølge dette synet ble det gjennom Oslo-prosessen blitt skapt en dynamikk der palestinerne alltid kunne si «nei» til fredsforslag fordi det hele tiden var opplagt at en palestinsk stat ville komme før eller siden, og at tiden var på deres side.

Nå, derimot, vil palestinerne bli tvunget til å svare, og til å komme med egne forslag, nettopp av frykt for at de framtidige fredsforslagene vil kunne bli mindre attraktive.

Oslo-forhandleren Yossi Beilin kjøper ikke helt denne teorien.

– Dette er det største sprøytet jeg noen gang har hørt, svarer han.

Les også: De er vidt forskjellige, men de fleste velgerne til Netanyahu har én ting til felles.

Mer fra Dagsavisen