Verden

Nesten alle trenger nødhjelp

Nær ti millioner barn rammes av krig og humanitær katastrofe i Jemen.

Bilde 1 av 2

– Livet i Jemen er som et helvete på jord, men lidelsene kommer i skyggen av Syria, sier Line Hegna i Redd Barna.

26. mars var det ett år siden en koalisjon på ni arabiske land ledet av Saudi-Arabia innledet en militær offensiv i Jemen for å hjelpe den jemenittiske regjeringen mot houthi-militsen i landet.

I løpet av dette året har minst 856 barn blitt drept og 1.249 skadd som følge av krigen, skriver Redd Barna i rapporten «Yemen´s children suffering in silence».

Nesten ti millioner barn rammes av krig og humanitær katastrofe i Jemen.

Ikke synlig for oss

Tallene er nedslående på en rekke felt når det gjelder utviklingen i Jemen det siste året (se under).

Bare på ett år er det blitt 33 prosent flere som trenger nødhjelp. Landet har 24.5 millioner innbyggere, og hele 21.2 millioner av disse anses å trenge en eller annen form for humanitær hjelp – det er 86 prosent av befolkningen, og over fem millioner flere enn for et år siden.

– Allerede for ett år siden var de humanitære behovene enorme. Siden har det gått fra vondt til verre, for etter at den saudiledede koalisjonen gikk inn har alt gått feil vei, sier kommunikasjonssjef Hegna til Dagsavisen.

Likevel: Krisen i Jemen er en av de mest underfinansierte krisene i verden for øyeblikket. Det mangler penger og oppmerksomhet. I fjor kom bare litt over halvparten pengene FN ba om til humanitær respons til Jemen inn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hele landet

Hegna mener en av grunnene kan være at krisen ikke er så synlig for vestlige land som det krisen i Syria er blitt.

– De når ikke oss på samme måte, det står ikke mange flyktninger fra Jemen på grensen til Europa, sier hun.

Krigen i Jemen rammer nesten hele landet. Hele 21 av 22 regioner er berørt av konflikten. Da koalisjonen ledet av Saudi-Arabia startet luftangrep forverret lidelsen seg betraktelig.

– Det var allerede mange på flukt, det var mangel på mat og medisiner, mange barn var feilernært og over halvannen million barn gikk ikke på skole, sier Hegna.

Saudi-Arabia og den allierte koalisjonen har innført en blokade for å hindre at våpen blir smuglet inn til Jemen, men dette har også hindret innførsel av helt nødvendige varer som mat og drivstoff.

Både skoler og sykehus er blitt angrepet fra luften. I tillegg til at sykehusene mangler medisiner og viktige varer, er de utsatt for strømbrudd og angrep.

– Folk kvier seg for å oppsøke sykehus, det anses ikke som trygt, sier Hegna.

Les også: Jemen – det neste Syria

Vil stanse eksport

Europaparlamentet stemte i februar for å be EU innføre våpenembargo overfor Saudi-Arabia på grunn av de grove angrepene på sivile i Jemen. Storbritannia og Frankrike er de viktigste europeiske eksportørene.

Norge selger militært materiell til Saudi-Arabia. Ifølge Utenriksdepartementet gjelder det ikke våpen og ammunisjon, men annet militært materiell.

Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget har uttrykt bekymring for Norges eksport i sin nylige innstilling til meldingen «Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2014, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid».

– Flertallet ser med bekymring på at det foreligger rapporter som tyder på alvorlige brudd på krigens folkerett i denne væpnede konflikten. Krigen gir også økt risiko for at materiell fra Norge kan være brukt i slik sammenheng. Flertallet ser fram til at det senest i neste melding til Stortinget redegjøres nærmere for hvilke konsekvenser krigen i Jemen har for norsk eksport til de involverte landene, skriver komiteen.

Redd Barna mener imidlertid det må en øyeblikkelig stopp til.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Raad Al Hussein, sa nylig at den saudiledede koalisjonen forårsaker dobbelt så mange dødsfall som de andre krigende gruppene i Jemen.

– De har truffet markeder, sykehus, klinikker, skoler, fabrikker, bryllupsfester og hundrevis av innbyggere, sa Hussein ifølge BBC.

Les også: «Hvorfor snakker ingen om Jemen?»

Forverring på ett år*

Mennesker fordrevet fra sine hjem: fra 584.000 → 2.4 millioner (+310%)

Barn ute av skolen: fra 1.6 millioner → 3.4 millioner (+112%)

Folk uten adekvat tilgang til helsetjenester: fra 8.4 millioner → 14.1 millioner (+67%)

Feilernærte barn under fem år: fra 850.000 → 1.3 millioner (+52%)

Folk uten rent vann og sanitærforhold: fra 13.4 millioner → 19.3 millioner (+44%)

Mennesker som trenger nødhjelp: fra 15.9 millioner → 21.2 millioner (+33%)

*Tallene viser en økning fra mars i fjor til mars i år.

Kilde: «Yemen´s children suffering in silence», Redd Barna

Mer fra Dagsavisen