Verden

Nærmere en fredsavtale i Colombia

FORHANDLINGER: President Juan Manuel Santos mener Colombia er nærmere fred enn noensinne.

Colombias regjering og den venstreradikale FARC-geriljaen har siden 2012 forhandlet om en fredelig løsning på konflikten som har vart i fem tiår og er den lengste som fortsatt pågår noe sted i verden. Over 200.000 mennesker har så langt mistet livet i konflikten.

– I dag er vi nærmere, mye nærmere, en fredelig løsning. Dette er et viktig skritt i riktig retning og gode nyheter både for Colombia og resten av verden, sa Santos fredag.

Norge og Cuba

Utenriksminister Børge Brende (H) sier det er positivt at partene i konflikten i Colombia er enige om hvordan de skal bekjempe narkotikautfordringene i landet.

– Produksjon og omsetning av kokain er et stort problem, ikke bare for Colombia, men for hele det internasjonale samfunnet, sier Brende.

Colombias regjering og den venstreradikale FARC-geriljaen ble fredag enige om hvordan narkotikasmugling skal bekjempes, det tredje av i alt fem hovedpunkter i fredsforhandlingene mellom partene.

– Norge vil fortsette å bistå partene med å finne en fredelig løsning på den væpnede konflikten i Colombia og bygge videre på den viktige jobben norske diplomater har gjort så langt. Fred er avgjørende for en positiv økonomisk, sosial og politisk utvikling i landet. Dette er også i Norges interesse, sier Brende.

FARC og den colombianske regjeringen innledet fredssamtaler i Oslo 8. oktober 2012, men selve forhandlingene har imidlertid foregått i Havanna på Cuba. Norge er sammen med Cuba tilrettelegger for forhandlingene.

Nye avlinger

Partene bel på fredag enige om hvordan kokainsmuglingen i landet skal bekjempes. Blant annet skal det igangsettes en kampanje for å få bønder til å slutte å dyrke kokaplanter og i stedet satse på andre avlinger.

Forhandlingene finner sted i Havana på Cuba og foregår med hjelp fra norske og cubanske tilretteleggere.

– Vi har blitt enige om å utvikle en egen strategi for å bekjempe narkotikarelatert korrupsjon, sier den norske diplomaten Dag Halvor Nylander.

Våpenhvile

Fra før av er partene blitt enige om FARCs fremtidige deltakelse i politikken i Colombia og om en jordreform. De gjenværende punktene dreier seg blant annet om rettighetene til ofrene for konflikten og våpenhvile mellom regjeringen og FARC.

Fredag ble det også det kunngjort at geriljaene FARC og ELN legger ned våpnene i dagene før og etter presidentvalget i Colombia neste uke.

ELN er Colombias nest største geriljagruppe og består av rundt 2.500 væpnede menn. FARC, som er den største geriljaen, har sittet i forhandlinger med den colombianske regjeringen siden høsten 2012.

Jevn innspurt

FARCs ensidig våpenhvile skal vare fra 20. til 28. mai, mens colombianerne går til urnene 25. mai.

Geriljaen har også tidligere erklært ensidig våpenhvile under forhandlingene, men regjeringen har nektet å følge opp og mener en fredsavtale må komme først. Det har vært en rekke sammenstøt med drepte på begge sider siden forhandlingene startet.

Framgangen i fredsforhandlingene kan gi Santos et løft i innspurten i valgkampen, ifølge analytikere. Den høyreorienterte utfordreren Oscar Ivan Zuluaga ligger et lite hakk foran Santos på de siste meningsmålingene.

Zuluaga er skeptisk til fredsforhandlingene med FARC og sier han vil stille strengere betingelser for at de skal fortsette dersom han blir valgt til president.

Mer fra Dagsavisen