Verden

Nasjonalister 
herjer i Israel

ISRAEL: Mens president Shimon Peres er i Norge, pågår en heftig debatt i hjemlandet om hvorvidt Israel går i en farlig retning. Nasjonalistiske hooligans skriver hatefull graffiti med mål om å tilspisse konflikten.

FUORADIS (Dagsavisen): 50 år gamle Issa hadde aldri trodd at det skulle skje også i hans landsby. Så, midt på natten, kom de. Jødiske nasjonalister snek seg inn i Fouradis og vandaliserte moskeen.

- Dette gjør veldig vondt, sier han og peker på slagordene nasjonalistene malte på moskéveggen.

Vi står ved moskeen, en stor, grå bygning i landsbyen i Nord-Israel. «Riv moskeer, ikke synagoger», skriblet nasjonalistene på en vegg. De malte David-stjerner rundt bedehuset før de forsvant.

- Det er åpenbart hva de vil, forteller Issa Onlika bittert.

Hatforbrytelser

- De vil gjøre livet vårt så surt her at vi forlater landet. Men vi flytter ikke. Ikke vi, og ikke barna våre, sier han.

Overvåkingskameraer viser hvordan tre maskerte menn snek seg inn, ramponert bedehuset og så forsvant.

Vandalisering av palestineres eiendom er ikke noe nytt, spesielt ikke på den okkuperte Vestbredden. Men nå har fenomenet også spredt seg inn i selve Israel, og Fouradis er det tredje stedet som er blitt angrepet. Palestinere utgjør i underkant av 20 prosent av statsborgerne i landet.

Shimon Peres, som er i Norge nå, har gått hardt ut mot fenomenet.

- På vegne av staten Israel ber jeg om unnskylding. Vi skal jobbe hardt for å finne de skyldige, lovte han etter Fouradis-angrepet.

Sabotere fredsprosessen

Men foreløpig er knapt noen blitt tatt. Så få at selv USA, landets allierte, frykter at Israel ikke akter å gjøre det som skal til for å ta dem.

- Angrep fra ekstremistiske israelske bosettere mot palestinere, deres eiendommer og deres bedehus fortsatte og ble vanligvis ikke rettsforfulgt, het det i en årsrapport fra det amerikanske utenriksdepartementet som ble offentliggjort i forrige måned. Rapporten beskrev angrepene som «terror».

Gjerningsmennene, som trolig er bosettere, ser ut til å ha to mål: Å skape konfrontasjon, slik at en fredsprosess med palestinerne ikke kan lykkes og at Israel ikke vil trekke seg ut av Vestbredden. Og deretter å surne forholdet mellom jøder og muslimer for å svekke forsøkene på sameksistens.

Statsminister Benjamin Netanyahu har også kritisert ekstremistene i harde ordelag. Men mistanken er at regjeringen likevel ikke gjør stort fordi den støttes, også i koalisjonen, av ekstreme politikere som ønsker at fredsprosessen skal saboteres. I forrige måned kollapset da også fredsprosessen, og foreløpig ser en ingen planer om å gjenoppstarte forhandlingene.

Debatten innad i Israel tok imidlertid en ny sving da Amos Oz, den kjente israelske forfatteren, gikk ut og beskrev disse jødiske nasjonalistene som «nynazister».

- Det er ingenting nynazistene i Europa gjør som disse ikke gjør, sa han i en tale som ble kringkastet på Israels Kanal 2.

- Kanskje den eneste forskjellen er at våre nynazister nyter støtte fra flere nasjonalistiske og rasistiske parlamentarikere, samt rabbinere som gir dem en pseudoreligiøs legitimitet, sa Oz.

Følsomt

Nettopp en sammenligning med nynazister er ofte en følsom sak i Israel på grunn av nazistenes folkemord av seks millioner jøder under andre verdenskrig. Og raskt kritiserte høyreorienterte israelere Oz for å «billiggjøre» tragedien under krigen.

Også Peres, som er ventet å gå av etter presidentvalget som skal holdes 14. juni, er kritisk til sin regjerings fredspolitikk.

- Med god politikk kan du oppnå fred. Med dårlig politikk kan du utsette freden, sa han rett før avreise til Norge, i en utilslørt kritikk av Netanyahu.

Han avslørte også at statsministeren hadde torpedert en hemmelig fredsavtale han hadde framforhandlet med sin palestinske kollega Mahmoud Abbas. De to hadde holdt hemmelige samtaler i nabolandet Jordan. Avsløringen ble pinlig for Netanyahu som da selv hadde vært med på å bringe den siste runden med forhandlinger til krise og kollaps.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen