En fredelig demonstrasjon utviklet seg nok en gang til opptøyer i Ferguson etter at en ung, svart skutt ble skutt og drept av politiet i forrige uke. FOTO: AP PHOTO/NTB SCANPIX

Nasjonalgarden settes inn etter opptøyer

DRAP: Nasjonalgarden settes inn i Ferguson, der det har pågått voldsomme demonstrasjoner som følge av drapet på tenåringen Michael Brown.

Guvernør Jay Nixon i Missouri har signert en ordre om å sende ressurser fra delstatens militære reservestyrke, nasjonalgarden, for å gjenopprette ro og orden i Ferguson, og for å beskytte innbyggerne i forstaden, heter det i en uttalelse fra Nixons kontor mandag.

Det skjer etter «koordinerte angrep på sivile og politi».

Rasistisk motivert

St. Louis-forstaden Ferguson har i over en uke vært åsted for voldsomme protester og opptøyer etter at den ubevæpnede svarte 18-åringen Michael Brown fra St. Louis ble skutt og drept av politiet lørdag 9. august.

Drapet har vakt sterke reaksjoner både i Ferguson og flere andre steder i USA, og mange har demonstrert mot det de mener er rasistisk motivert politivold.

Guvernøren sier handlingene setter innbyggerne i Ferguson i fare, og at mange av dem som har vært involvert verken er fra Ferguson eller fra delstaten.

– Disse voldelige handlingene gjør en bjørnetjeneste for Michael Browns familie og hans minne, sier Nixon.

Skutt minst seks ganger

Ifølge en privatinitiert obduksjonsrapport ble Brown truffet av minst seks skudd, ifølge New York Times.

Brown ble skutt to ganger i hodet og fire ganger i den høyre armen, ifølge den foreløpige rapporten.

Alle skuddene ble avfyrt forfra, og de ser ikke ut til å ha blitt avfyrt på kloss hold, sier den tidligere sjefsrettsmedisineren i New York, Michael M. Baden, til avisa.

Brown ble skutt av en hvit politimann på åpen gate i Ferguson. 18-åringen ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil, men omstendighetene er uklare.

Skudd mot politiet

Hundrevis at demonstranter flyktet i sikkerhet søndag etter at myndighetene brukte tåregass for å splitte folkemengden timer før et planlagt portforbud ble innført.

– Molotovcocktails ble kastet, det var skytning, plyndring, vandalisme og andre voldelige handlinger som ikke ser ut til å ha vært spontane, sa avdelingssjef i Missouri-politiet Ron Johnson under en presseorientering natt til mandag lokal tid.

Han mener handlingene, som ble utført av noen få demonstranter, hadde til hensikt å provosere fram en respons.

Ifølge Johnson begynte bråket da politiet rykket ut etter at en sivil person ble skutt rundt klokken 20.25.

Johnson sier at det ble skutt mot politiet, men at ingen politibetjenter kom til skade. Minst to andre personer er skadd etter å ha blitt truffet av skudd. Det er ukjent hvor mange personer som er pågrepet.

Fredelig demonstrasjon

Protestene søndag kveld fulgte etter en større og helt fredelig demonstrasjon utenfor kirken Greater Grace Church for å hedre Brown.

Unge som hadde samlet seg utenfor kirken holdt hendene i været for å illudere det som sies å ha vært det siste Brown gjorde i livet.

– En dag for håp, bønn og fredfulle protester ble skjemt av voldelige, kriminelle handlinger av et organisert og voksende antall individer, sier guvernør Nixon.